Skip to main content

Απόλυτη κυριαρχία της εθνικής ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων στο σκακιστικό πρωτάθλημα ΝΑΤΟ

H Ελληνική ομάδα κατάφερε στην πέμπτη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ να σημειώσει την υψηλότερη δυνατή διάκριση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Θριαμβευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική Ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο 32ο σκακιστικό πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ ( 32rd ΝΑΤΟ Chess Championship) που διοργανώθηκε από το υπουργείο 'Αμυνας, της Εσθονίας, με την υποστήριξη την Σκακιστικής Ομοσπονδία της Εσθονίας.

Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στην Στρατιωτική Ακαδημία στη πόλη Τάρτου, της Εσθονίας, από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου και η ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει όλες της πρώτες θέσεις, και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη με τη συμμετοχή 15 κρατών / μελών το ΝΑΤΟ και 94 αθλητών και αθλητριών, με ελβετικό σύστημα 7 γύρων και χρόνο σκέψης 90 λεπτά για όλη την παρτίδα, με προσαύξηση 30'' για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.

Οι δυο διπλοί γύροι σε πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με τις ισχυρές συνθέσεις που είχαν οι παραδοσιακές δυνάμεις του πρωταθλήματος (Πολωνία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α), έδωσαν πολύ αμφίρροπες και εντυπωσιακές παρτίδες.
Την Εθνική Ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβε μέρος στους αγώνες, αποτελούσαν:

Ο υπαστυνόμος Β΄ Σπύρος Νταλαμπίρας, ως αρχηγός αποστολής,
Ο σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης,
Ο υπαστυνόμος Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης,
Ο ανθυπολοχαγός (Ο) Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος,
Ο επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Κωνσταντίνος Μουρούτης και
Η υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου ως αθλητές.

H Ελληνική ομάδα κατάφερε στην πέμπτη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ να σημειώσει την υψηλότερη δυνατή διάκριση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και παράλληλα να επιτύχει μια ακόμα διάκριση στο γρήγορο σκάκι (Blitz), σε μια διοργάνωση που παραδοσιακά αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του πρωταθλήματος, επιβεβαιώνοντας το υψηλό σκακιστικό επίπεδο που έχει η χώρα και στους ένστολους.

Αναλυτικότερα:

-Στην ομαδική βαθμολογία του πρωταθλήματος η χώρα μας κατέλαβε την 1η θέση με 23 βαθμούς, μένοντας μακριά από όλους τους αντιπάλους της, την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της Πολωνίας (2η θέση με 19,5 βαθμούς) και την ισχυρή ομάδα των Η.Π.Α. (3η θέση με 19,0 βαθμούς),

- Ο υποψήφιος μαιτρ (CM) ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος αναδείχθηκε πρωταθλητής ΝΑΤΟ, καθώς ήταν ο νικητής του πρωταθλήματος, με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες.Τη 2η θέση κατέκτησε ο διεθνής μαιτρ (ΙΜ) υπαστυνόμος Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης, με 6 βαθμούς. Η διεθνής μαιτρ γυναικών (WIM) και μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου με 5,5 βαθμούς κατατάγη 5η , σε ισοβαθμία στις θέσεις 3-5, ενώ ο σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης ολοκλήρωσε τελικά το τουρνουά με 5 βαθμούς και κατέλαβε την 9η θέση, καθώς ισοβάθμισε στις θέσεις 6-12.

-Η παρτίδα του 5ου γύρου του Έλληνα σκακιστή (ΙΜ) υπαστυνόμου Β' Αναστάσιου Παυλίδη με τον Αμερικανό αντίπαλό του Eigen Wang (2293), βραβεύθηκε ως η καλύτερη παρτίδα του πρωταθλήματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος με την απόδοση που είχε στο τουρνουά πέρασε τις 2300 μονάδες ελο και πλέον είναι ένας νέος Έλληνας FIDE MASTER (FM).

Η τρίτη μεγάλη επιτυχία ήρθε στο τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz) 11 γύρων, που πραγματοποιήθηκε σαν παράλληλη εκδήλωση του πρωταθλήματος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, με χρόνο σκέψης 3' + 2 " για όλη την παρτίδα για κάθε παίκτη. Ο Έλληνας σκακιστής (CM) ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος ολοκλήρωσε τον αγώνα με το εντυπωσιακό 9,5 σε 11 παρτίδες και κατέλαβε και σ' αυτό το τουρνουά την 1η θέση, ενώ η (WIM) υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου με 8 βαθμούς κατέλαβε την 3η θέση, ολοκληρώνοντας έτσι την απολυτή κυριαρχία των Ελλήνων στους αγώνες, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.