Skip to main content

Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό

Ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης η απόφαση που ανάβει το πράσινο φως εκ νέου για τη συνέχιση των εργασιών απόσπασης των αρχαιοτήτων.

Απορρίφθηκε το πρωί της Τρίτης το αίτημα προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 304 πολίτες ώστε να σταματήσει η διαδικασία κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Οι αιτούντες προσέφυγαν κατά της Αττικό Μετρό, της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει την απόσπαση. Πρόσθετες παρεμβάσεις για την απόρριψη του αιτήματος έκαναν δια των συνηγόρων τους το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι δεν πιθανολογήθηκε ασφαλιστέο δικαίωμα των αιτούντων και συγκεκριμένα προσβολή προσωπικότητας από τις εργασίες, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτές διενεργούντα νόμιμα, με απόφαση της διοίκησης, σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματος για προσωρινή διαταγή που σημαίνει ότι οι εργασίες της απόσπασης, που είναι σε εξέλιξη θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.