Skip to main content

Απόστολος Πάνας: Πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα με το Ταμείο Ανάκαμψης

Άρθρο του βουλευτή Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ στην έντυπη Voria για τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδος με το Ταμείο Ανάκαμψης

Του Απόστολου Πάνα*

Για πρώτη φορά το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκε και έλαβε τη μορφή ως έκτακτο εργαλείο για την υπέρβαση της ύφεσης, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Όπως είναι γνωστό τα 750 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αντληθούν από τις αγορές μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με εξουσιοδότηση των κρατών μελών, ενώ επίσης μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημαντικότητα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών προγραμμάτων καθώς αποτελούν παραδοσιακά κορυφαίας σημασίας χρηματοδοτικές πηγές για την ανάπτυξη και την οικονομία, δεδομένου ότι στα 40 χρόνια συμμετοχής μας στην ενωμένη Ευρώπη, έχουμε λάβει από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα 160 δισ. ευρώ.

Και καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία και τους θεσμούς σε μια νέα εποχή, θεμελιώνοντας αλλαγές οικονομικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, η όσο πιο αποτελεσματικά αξιοποίηση του καθίσταται επιτακτική, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με γνώμονα την ουσιαστική αναβάθμιση της οικονομίας μας.

Οδηγώντας σε ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο σε όλους, τα 170 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν χρηματοδότηση 100% του προϋπολογισμού τους, από κοινοτικούς πόρους, και θα πρέπει να ολοκληρωθούν τo αργότερο μέχρι και το 2026, δηλαδή σε λιγότερο από έξι χρόνια.

Οι οδηγίες όμως ήταν σαφείς. Άπαξ και οριστικοποιηθούν τα έργα που θα ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάπτυξης είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν με άλλα. Για τον λόγο αυτόν και για την αποφυγή του κινδύνου απώλειας των συγκεκριμένων πόρων καθώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι αρκετά πιεστικό, ήταν αναγκαία η δημιουργία ενός ουσιαστικού πλαισίου διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων της επιχειρηματικής κοινότητας με την πολιτεία πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της χρηματοδότησης. Αναμένοντας μάλιστα την ενδιάμεση αξιολόγηση του Ταμείου, που θα πραγματοποιηθεί το 2023,  για όλα τα εθνικά προγράμματα, έμφαση και προσοχή θα έπρεπε να έχει δοθεί στους πολύ συγκεκριμένους ειδικούς στόχους, που θέτει το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με το 37% των πόρων να κατευθυνθεί σε έργα και δράσεις, που θα υλοποιηθούν για την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον 20% για την ψηφιακή μετάβαση και με κάθε πακέτο έργων να πρέπει να έχει ποσοτικοποιημένους στόχους (ορόσημα), που θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, την κατάλληλη στιγμή. Οπότε θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να βρει τρόπους, ώστε και οι ρυθμοί απορρόφησης να αυξηθούν και οι μηχανισμοί διαχείρισης να είναι αποτελεσματικοί. Αναντίρρητα  χρειάζεται η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε η χώρα μας να καταφέρει να μεγιστοποιήσει το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα, σταματώντας την τακτική της έμφασης στην άντληση πόρων κι ενισχύοντας τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για την οικονομία.

Για να δείτε την έντυπη Voria σε ψηφιακή μορφή πατήστε ΕΔΩ.

* O Απόστολος Πάνας είναι βουλευτής Χαλκιδικής Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης & Επενδύσεων