Skip to main content

Αποστόλου: Κανένα κρούσμα του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην Ελλάδα

Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για την αντιμετώπιση του βακτηρίου

Την αναγκαιότητα της από κοινού προσπάθειας και της συντονισμένης δράσης των κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό τη διασφάλιση της φυτοϋγείας στην ΕΕ επισήμανε σήμερα ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την τοποθέτησή του, στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για την αντιμετώπιση του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει ήδη εκπονήσει και εφαρμόζει από το 2014 ειδικό σχέδιο επισκοπήσεων που  βρίσκεται σε διαρκή αναθεώρηση προσαρμοζόμενο τόσο με  τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων, όσο και τις συστάσεις της ΕΕ και των αρμόδιων οργανισμών. Παράλληλα ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε τις γειτονικές χώρες, όπως την Ιταλία, για την αυστηρή περιφρούρηση των πυλών εξόδου προς την Ελλάδα, στην οποία, όπως είπε, μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα του βακτηρίου Xylella fastidiosa.

Επισημαίνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Γεωργίας, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας και με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Σας ευχαριστούμε για την οργάνωση της συνάντησης.
Αποτελεί κοινή αντίληψη  ότι για την αντιμετώπιση  της Xylella fastidiosa  απαιτείται  μια τεράστια προσπάθεια που μεταφράζεται σε διάθεση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων και σε  συντονισμένη και διαρκή δράση από την Ε.Ε. και τα Κράτη - Μέλη .

Το φυτοϋγειονομικό νομικό πλαίσιο της Ε.Ε., σε ότι αφορά την Xylella fastidiosa, ορίζει τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στα σχέδια εκτάκτου ανάγκης των Κρατών-Μελών,  ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος και εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού στον Ενωσιακό Χώρο.

Τα στοιχεία αυτά είναι:
1. Αποτελεσματικές επισκοπήσεις από τα Κράτη Μέλη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ε.Ε και την ισχύουσα κάθε φορά επιστημονική γνώση.  Η Χώρα μας  έχει ήδη εκπονήσει και εφαρμόζει από το 2014 ειδικό σχέδιο επισκοπήσεων που  βρίσκεται σε διαρκή αναθεώρηση προσαρμοζόμενο τόσο με  τα αποτελέσματα των επισκοπήσεων, όσο  και τις συστάσεις της Ε.Ε. της EFSA και του EPPO.

2. Αποτελεσματική εφαρμογή της  νομοθεσίας για τους ελέγχους στα σημεία εισόδου της Ένωσης καθώς και για την έγκαιρη ανίχνευση της Xylella fastidiosa., που αν συνδεθεί και με μια επιτυχημένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού και των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρηματιών μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλάσια  και

3. Κινητοποίηση οικονομικών πόρων από την Επιτροπή της Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη με τρόπους άμεσους και μη γραφειοκρατικούς, ώστε να ενισχυθούν και να προωθηθούν δράσεις επισκοπήσεων, λήψης επειγόντων μέτρων εξάλειψης, αλλά και  δημιουργίας υποδομών για τους Εθνικούς Οργανισμούς Φυτοπροστασίας και τα Εθνικά Εργαστήρια.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για επικοινωνία των προσπαθειών μας, με σκοπό την διασφάλιση της φυτοϋγείας στον Ενωσιακό Χώρο και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τις γειτονικές μας χώρες, όπως την Ιταλία, για την αυστηρή περιφρούρηση των πυλών εξόδου προς τη χώρα μας, που μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα».