Skip to main content

Αποτελεσματικό και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της Pfizer

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο λειτουργεί κατά του εν λόγω στελέχους και είναι ασφαλές μετά από 6 μήνες.

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο λειτουργεί κατά του συγκεκριμένου στελέχους και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μετά από έξι μήνες.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα καλά δεδομένα ασφαλείας που έχουμε δει έως τώρα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BionTech Ουγκούρ Σαχίν.

Η Pfizer

ανακοίνωσε ότι 12.000 άτομα που μετείχαν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών απέκτησαν υψηλά επίπεδα προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τη Pfizer, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύσει από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να υπάρξει ανοσία της αγέλης και να τερματιστεί η πανδημία στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο τόσο από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοίνωσε ότι μετά και τα τελευταία αποτελέσματα, η κοινοπραξία θα υποβάλει αίτηση για πλήρη άδεια στον αμερικανικό FDA. Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία θα μοιραστεί τα αποτελέσματα με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, για να αξιολογηθούν.