Skip to main content

Απόβλητα: Ο απολογισμός των έργων από τον ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας

Έτοιμη μέχρι το τέλος του 2018 η μελέτη για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων ανατολικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης , στον Άγ. Αντώνιο

Ο απολογισμός έργων και οικονομικών του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2017-2018 παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, δημάρχων της Κ. Μακεδονίας, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και στελεχών από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Με στόχο τις αρχές που θέσαμε για Οικονομικό και Διοικητικό Νοικοκύρεμα για την εύρυθμη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή αυστηρό έλεγχο δαπανών, είσπραξη θεσμοθετημένων εσόδων, ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση πόρων σε έργα και υπηρεσίες και, τέλος, διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, αυτό και εφαρμόσαμε. Κάνοντας παρουσίαση Εσόδων και εξόδων», είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.

Κεντρικό έργο της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, ήταν η προώθηση και ανάθεση της μελέτης αλλά και η δημοπράτηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του ανατολικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου που η μελέτη θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, προωθήθηκαν στο πλαίσιο του νέου αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού οι μελέτες ωρίμανσης για μια σειρά έργων με κρισιμότερα τις μονάδες διαχείρισης προ-διαλεγμένων βιοαποβλήτων που σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία πριν το 2020.

«Προχωρούμε», υπογράμμισε ο κ. Γεράνης, «γρήγορα όλα τα έργα και τις μελέτες με άξονα την βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται ο ΦοΔΣΑ σε όλη την περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας και με ορίζοντα την προώθηση έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό επίπεδο διαχείρισης των απορριμμάτων και στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της κοινωνίας των μηδενικών αποβλήτων. Από τη στιγμή που θα ξεκαθαριστεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων, η διοίκηση και το προσωπικό του συνδέσμου είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε όλο τον σχεδιασμό της περιφέρειας ανεξάρτητα από την τεχνολογική κατεύθυνση που θα έχει επιλεγεί».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του ζήτησε από τους Δημάρχους να υλοποιήσουν εντός του 2018 ένα σύγχρονο σύστημα διαλογής στην πηγή τόσο για τα ανακυκλώσιμα όσο και για τα βιοαπόβλητα που θα πρέπει να οδηγούνται σε χωριστούς χώρους υποδοχής. Δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού που θα έχει ως κεντρικό κορμό τις δυο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του νομού Θεσσαλονίκης, τη ΜΕΑ των Σερρών που ήδη υλοποιείται από τον ΦοΔΣΑ ΚΜ και το δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων που θα κατασκευαστεί σε όλους τους νομούς της περιφέρειας.

Υπέρ της εφαρμογής της τεχνολογίας της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων τάχθηκε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του συνδέσμου ΦοΔΣΑ ΚΜ Γ. Μπουτάρης, ενώ παράλληλα ζήτησε να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να μειωθεί το ρεύμα των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ την περίοδο 2017 – 2018 ολοκληρώθηκαν τα παρακάτω:

  • Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτωνμε κύριους άξονες τα μεγάλα έργα των ΜΕΑ του ανατολικού και του δυτικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης καθώς και των κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της περιφέρειας.
  • Ξεκίνησε η κατασκευή της ΜΕΑ του νομού Σερρών με ημερομηνία έναρξης τις 13/6/2017 και ημερομηνία διαθεσιμότητας των υπηρεσιών 12/4/2020.
  • Δημοπρατήθηκε η μελέτη της ΜΕΑ του ανατολικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης με ημερομηνία παράδοσης τις 31/12/2017.
  • Προωθήθηκε η ωρίμανση της μελέτης για τη ΜΕΑ του δυτικού τομέα του νομού Θεσσαλονίκης που θα δημοπρατηθεί σε ένα χρόνο.
  • Χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ η σύνταξη μελετών ωρίμανσης των κεντρικών Μονάδων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων που θα δημοπρατηθούν στο τέλος Αυγούστου.
  • Ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης καθώς και εγκατάσταση της Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας από το βιοαέριο.
  • Εκσυγχρονίστηκε και βελτιώθηκε η λειτουργία των ΧΥΤΑ Πολυγύρου, Ανθεμούντα, Σερρών, Κιλκίς, Γιαννιτσών, Εδέσσης, Λιτοχώρου, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Αλμωπίας, Αρναίας ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν λειτουργικά και αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά όλοι οι υφιστάμενοι περιφερειακοί ΣΜΑ.
  • Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ως πρότυπο περιβαλλοντικό έργο ο ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες ο ΦοΔΣΑ ΚΜ προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις και συμμετοχές όπως το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΤΕΕ ΚΜ και η συνεχής επικοινωνία με το ΑΠΘ ενώ συμμετέχει ενεργά σε δράσεις διεθνών οργανισμών όπως η ISWA.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ΦοΔΣΑ ΚΜ συμμετέχει σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ενώ συντηρεί και υλοποιεί πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών σε όλη την περιφέρεια με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Στο δυναμικό του ΦοΔΣΑ ΚΜ εξάλλου ανήκουν εδώ και πολλά χρόνια τα δυο μεγάλα περιβαλλοντικά πάρκα της Θέρμης και του Δερβενίου που υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες για άθληση και αναψυχή.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφέρθηκε στο όραμα του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας που είναι σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν Μηδενικής Παραγωγής Απορριμμάτων (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων. «Νιώθω πραγματικά περήφανος που για ακόμη μία φορά η Κεντρική Μακεδονία πρωτοπορεί αλλά πρωτίστως συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την Κυκλική Οικονομία, αποκλείοντας οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση από εθνικά ή ευρωπαϊκά πρόστιμα-τέλη για μη ορθολογική διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά.