Skip to main content

Αποζημίωση μετά τα νέα μέτρα για την εστίαση ζητά ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Οι μουσικοί τονίζουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και εφαρμόζονται από σήμερα βάζουν τέλος στο δικαίωμά τους στην εργασία

Την αποζημίωση του κλάδου που, όπως επισημαίνουν, έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος της πανδημίας, ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την επιβολή των νέων μέτρων για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος καταλογίζει ολιγωρία στην κυβέρνηση, για την οποία, όπως αναφέρει, ο μόνος υπεύθυνος για την εκτίναξη των κρουσμάτων είναι ο κλάδος της μουσικής. Ο σύλλογος τονίζει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και εφαρμόζονται από σήμερα ουσιαστικά βάζουν τέλος στο δικαίωμα των μουσικών στην εργασία και ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

Δύο χρόνια αναμονής. Δύο χρόνια ανεργίας. Δύο χρόνια διαμαρτυρίας. Δύο χρόνια πόρτες και αυτιά κλειστά. Οι εισηγήσεις των ειδικών είναι γνωστές από καιρό. Η εκτίναξη των κρουσμάτων επίσης. Κι όμως, για την κυβέρνηση, μόνος υπεύθυνος είναι ο κλάδος της μουσικής. Αυτός καλείται να σηκώσει το μεγάλο βάρος της πανδημίας και της κυβερνητικής ολιγωρίας. Το έχουμε πει πολλάκις και θα το ξαναπούμε:

1. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων.
2. Η μουσική δεν είναι μόνο μέσο διασκέδασης. Είναι κυρίως μέσο αγωγής της ψυχής και της σκέψης.
3. Δεν τοποθετούμαστε ενάντια στην προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν αντέχουμε όμως άλλο την απαγόρευση εργασίας.

Σε μια εποχή που το κόστος των πάντων - από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι την ενέργεια - έχει διπλασιαστεί, εσείς επιμένετε να μας αφήνετε στην ανεργία και, μάλιστα, απροειδοποίητα και χωρίς καμία πρόβλεψη για αποζημίωση. Απαιτούμε:

1. Τη συνολική αποζημίωση του κλάδου (συμπεριλαμβανομένων όσων εγγράφηκαν στο μητρώο μετά τις 10/1/21) με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.
2. Την άμεση καταβολή των δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να βγουν στο ταμείο ανεργίας.
3. Επέκταση και ένταση των δωρεάν τεστ για ιχνηλάτηση στην κοινότητα.
4. Ενίσχυση του ΕΣΥ ακόμη και με άμεσες επιτάξεις.

Τα απαραίτητα στοιχεία για την ανεργία του κλάδου μπορείτε, όπως προτείνουμε εδώ και καιρό, να τα αντλήσετε από το σύστημα Εργάνη. Επιπλέον, από το Εργάνη θα μπορέσετε αποδεδειγμένα να διαπιστώσετε ότι τα νέα και απροσδόκητα μέτρα στραγγαλίζουν την παραμικρή ελπίδα των μουσικών για εργασία τις ημέρες των εορτών.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 29/12/2021 ουσιαστικά παύουν το δικαίωμα μας στην εργασία. Απαιτούμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς, πράγμα για το οποίο θα συντονιστούμε με όλους τους μουσικούς συλλόγους που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.