Skip to main content

«Απρεπείς χειρονομίες και όχι σεξουαλική επίθεση το περιστατικό στην Ξάνθη»

Τι λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης για το περιστατικό που έλαβε χώρα την Πέμπτη σε σχολείο της πόλης.

Ως απρεπή χειρονομία και όχι ως σεξουαλική επίθεση χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη το περιστατικό που έλαβε χώρα την Πέμπτη σε σχολείο της πόλης, όπου δημοσιεύματα ανέφεραν πως μια μαθήτρια έπεσε θύμασεξουαλικής επίθεσης από συμμαθητή της αφού την είχε κλείσει μέσα στην τάξη.

Διαβάστε σχετικά Ξάνθη: Σεξουαλική επίθεση σε γυμνάσιο - Αποχή αποφάσισαν οι μαθητές

Η κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη τόνισε στο thraki.com.gr πως «μιλάμε επί της ουσίας για μια απρεπή χειρονομία και όχι για σεξουαλική επίθεση με ο,τι μπορεί να φαντάζεται κάποιος με αυτό. Μιλάμε για 12χρονα παιδιά που έχουν στιγματιστεί και ακόμη και οι θύτες, τώρα πλέον είναι θύματα και αντιμετωπίζουν απειλές και έχουν υποστεί και ξυλοδαρμό. Δεν είναι ένα παιδί που κάνει κάτι, αλλά μια παρέα 12χρονων – 13χρονων παιδιών, τα οποία κάναν κάποιες απρεπείς χειρονομίες στις συμμαθήτριές τους. Τιμωρήθηκαν για αυτό, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από το σχολείο, έχει ζητηθεί η συμβολή της ΕΔΕΑΥ (ψυχολόγος με κοινωνική λειτουργό για να υπάρχει μια ασφαλής μετάβαση στην μετέπειτα πορεία των παιδιών μέσα στην τάξη) και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από το σχολείο, έγιναν».

«Ακόμη και τα κορίτσια που δέχθηκαν αυτήν την παρενόχληση, είναι σε πάρα πολύ άσχημη θέση γιατί βλέπουν τους συμμαθητές τους και φίλους τους (γιατί δεν είναι εχθροί τους) να είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και να δέχονται απειλές και το θέμα έχει πάρει διαστάσεις τις οποίες δεν θα έπρεπε να πάρει. Το θέμα είναι ένα θέμα εσωτερικό του σχολείου και αντιμετωπίζεται και για αυτό τον λόγο δεν έχουμε ούτε μηνύσεις, ούτε παρέμβαση Εισαγγελέα. Έφτασε δηλαδή σε σημείο να γίνει ένα τεράστιο θέμα στα κανάλια και να μην έχει κινητοποιηθεί κανένας από αυτούς τους μηχανισμούς. Για ποιο λόγο; Γιατί δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό – τουλάχιστον επί του παρόντος – θέμα τέτοιο», πρόσθεσε η ίδια.

«Υπήρχε το θέμα ότι τα αγόρια πειράζουν τα κορίτσια και τα κορίτσια πειράζουν τα αγόρια. Την Τρίτη, μίλησαν για τη χειρονομία για την οποία έγινε το θέμα, αλλά και πιο μπροστά υπήρχαν θέματα ότι «με έβρισε», «με χτύπησε» και δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη. Υπήρχαν θεματάκια στην ομάδα των παιδιών και την Τρίτη εμφανίστηκε το θέμα της χειρονομίας.

»Υπήρχε θέμα που απασχολούσε τους καθηγητές και τη διεύθυνση όσον αφορά στο συγκεκριμένο τμήμα. Δεν έγινε κάτι από την μια μέρα στην άλλη. Υπήρχε στα πλαίσια που πειράζουν αυτές τις ηλικίες τα αγόρια και τα κορίτσια, απλά προχώρησε σε πράγματα που δεν έπρεπε να προχωρήσει. Εννοώ στην χειρονομία, που είναι ούτως ή άλλως καταδικαστέα», συπλήρωσε η πρόεδρος.

Επιπλέον η ίδια διευκρίνισε ότι «στη συνάντηση που ήμασταν, ήταν και οι γονείς των αγοριών και οι γονείς των κοριτσιών. Κανείς δεν ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση διότι όλοι έκριναν ότι δεν ήταν κάτι τόσο τραγικό, που θα ήταν αν όντως ήταν τα πράγματα έτσι όπως παρουσιάζονται.

»Υπήρξαν απρεπείς χειρονομίες. Δεν ήταν ένα παιδί. Υπήρξαν δύο παιδιά που έκαναν απρεπείς χειρονομίες. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερα κορίτσια και για δύο αγόρια. Ακόμη και το 15μελές καταδίκασε την ανάρτηση που έγινε από site και είπε ότι θα πρέπει να μάθει όλη η μαθητική κοινότητα την σωστή διάσταση των πραγμάτων και δεσμεύθηκαν επάνω σε αυτό. Ότι θα κοιτάξουν να το μάθει η μαθητική κοινότητα».

Αναφορικά με την αποχή των παιδιών, η κ. Μαλλιαρουδάκη υπογράμμισε ότι «όλο το απόγευμα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα διάβαζαν διάφορα μηνύματα και έφτασαν σε υπερβολές που μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν στα παιδιά. Αν υπήρχε προσπάθεια συγκάλυψης, δεν θα υπήρχε παράσταση όλων των εμπλεκομένων. Είναι ένα θέμα εσωτερικό του σχολείου. Το σχολείο μπορεί να το διευθετήσει και θα μπορούσε να το διευθετήσει πολύ πιο εύκολα αν τα πράγματα ήταν στην κανονική τους διάσταση. Η αποχή σταμάτησε από την μέση της ημέρας, όταν έγινε η συζήτηση, ενημερώθηκαν και μίλησαν με όλες τις πλευρές. Μπορώ να πω σχεδόν για το σύνολο των μαθητών (σίγουρα και κάποιοι δεν θα μπήκαν, ενώ κάποιοι δεν μπαίνουν ούτως ή άλλως τέτοιες μέρες, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς). Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των μαθητών, μπήκαν μέσα στις αίθουσες και έκαναν μάθημα.

»Τέλος, για το ότι από χθες διαρρέεται οτι σχολιάστηκε ως απάντηση από την διεύθυνση το προκλητικό ντύσιμο της μαθήτριας, αλλά και το αν εν τέλει λύθηκε το ζήτημα, ενώπιον των εμπλεκομένων αλλά και εκπροσώπων των καθηγητών και των γονέων, η ίδια σημειώνει ότι:

»Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι είναι αληθής. Βεβαίως, τέτοια πράγματα δεν μπορούν να λυθούν από την μια μέρα στην άλλη.
Στην συνάντηση, παραβρέθηκαν η διεύθυνση του σχολείου, εκπρόσωποι καθηγητών, εκπρόσωποι του 15μελούς, γονείς των εμπλεκόμενων αγοριών και κοριτσιών και εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης, μίλησε σε πανελλαδικής εμβέλειας μέσο, αναφέροντας ότι «το θέμα το διερευνούμε ακόμα, ώστε να καταλάβουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Τα θέματα που έχουν προκύψει είναι δύο και σε αυτά εμπλέκονται μια ομάδα αγοριών και μια κοριτσιών. Το ένα περιστατικό και στο οποίο ο μαθητής τιμωρήθηκε χθες, έχει να κάνει με ένα σκηνικό το οποίο διαδραματίστηκε σε σχολική αυλή. Ένα αγοράκι φαίνεται να “παρενοχλούσε” κάποιες μέρες δυο μαθήτριες. Αυτό είχε σαν επακόλουθο να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά και ο μαθητής αυτός να τιμωρηθεί. Δυστυχώς στο όλο θέμα έχουν εμπλακεί και οι γονείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ο κάθε ένας τα παιδιά του. Αυτό κάνει ακόμα περισσότερο κακό στα παιδιά και δεν πρέπει».

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιωαννίδη το θέμα έχει πάρει και διαδικτυακές διαστάσεις καθώς οι μαθήτριες μέσω instagram χαρακτήρισαν ακόμα και βιαστή τον συγκεκριμένο μαθητή: «Το θέμα είναι πως η μαμά του παιδιού που έκανε την παρενόχληση θέλει να κάνει μήνυση και να φτάσει μέχρι και τον εισαγγελέα διότι, όπως πληροφορήθηκα τα κοριτσάκια αυτά έγραψαν κάτι στο Instagram, χαρακτηρίζοντας μέχρι και βιαστή το αγοράκι αυτό. Η διευθύντρια ξέρω ότι αυτή την ώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει τους γονείς των εμπλεκόμενων, ώστε να σταματήσει το θέμα εδώ, διότι μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφονται υπερβολικά πράγματα».

Αυτή την ώρα συνεδριάζει ο σύλλογος του σχολείου ξανά για τον μαθητή που έκλεισε στην τάξη την μαθήτρια: «Το γεγονός που θέλει μαθητή να κλείνει μαθήτρια μέσα στην τάξη δεν έχει σχέση με το προηγούμενο είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συνέβη την ώρα που συνεδρίαζε ο σύλλογος το καθηγητών για την πρώτη υπόθεση. Όπως έμαθα εκείνη την ώρα μια μαθήτρια από την ομάδα των οκτώ κοριτσιών πήγε να πάρει την τσάντα και να φύγει. Εκεί ένα άλλο αγόρι προσπάθησε να την εγκλωβίσει. Δεν την έκλεισε μέσα στην τάξη γιατί η διευθύντρια μου είπε πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε, ενώ μέσα στην τάξη υπήρχαν κι άλλα τρία άτομα. Τώρα ο γονέας του κοριτσιού θέλει να κάνει μήνυση στον γονέα του αγοριού. Δεν ξέρω αν ήταν προκλητικά ντυμένο, αλλά είναι δυνατόν κορίτσι γυμνασίου να έχει πάει έτσι στο σχολείο του, δεν νομίζω. Η διευθύντρια ξέρει τι έχει συμβεί, εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε πιστά το πρωτόκολλο ώστε να μην πληγωθούν τα παιδιά».

«Όσοι μαθητές έγραψαν διάφορα στο Ιnstagram παραδέχτηκαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη. Ποτέ η διεύθυνση του σχολείου δεν μίλησε για προκλητικό ντύσιμο υπάρχουν μάρτυρες οι καθηγητές, οι γονείς και τα μαθητικά συμβούλια το παραδέχονται όλοι. Απλά κάποιοι θεώρησαν να γράψουν ψευδή σχόλια στο διαδίκτυο. Όλοι οι γονείς των παιδιών γνωρίζουν την πραγματικότητα και δεν θέλουν καμία συνέχεια στο θέμα».

Πηγή: thraki.com.gr