Skip to main content

Κορωνοϊός: Σχεδόν 800 κρούσματα σε ενάμιση μήνα στη δια ζώσης λειτουργία του ΑΠΘ

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο ΑΠΘ - Αναλυτικά τα στοιχεία από 11 Οκτωβρίου ως 21 Νοεμβρίου

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί μέσα σε ενάμιση μήνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ώρα που η πανδημία σαρώνει την πόλη και καθημερινά οι μολύνσεις που ανακοινώνονται ξεπερνούν το τελευταίο διάστημα τις 1.000 ημερησίως. 

Από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έχουν καταγραφεί 793 κρούσματα, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί κάποια σημαντική συρροή.

Συγκεκριμένα, επί συνόλου 51.577 ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, 2.291 μελών Διδακτικού και λοιπού προσωπικού (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ) και 237 μελών διοικητικού προσωπικού των Τμημάτων, τα κρούσματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Την τελευταία μόνο εβδομάδα, δηλαδή από 15 έως 21 Νοεμβρίου, ο αριθμός κρουσμάτων σε φοιτητές/τριες ανά τμήμα κυμαίνεται από 0 έως 14 μολύνσεις, με τον μέσο όρο ανά τμήμα να είναι 4.2 άτομα.

Τα κρούσματα αυτά δεν συνοδεύτηκαν με διάδοση-εξάπλωση στα ακροατήρια των μαθημάτων και στο προσωπικό του Ιδρύματος παρά μόνο σε ένα Τμήμα στο οποίο υπήρξε διασπορά σε επτά άτομα κατά τη διάρκεια μετάβασης σε άσκηση υπαίθρου.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος, ο οποίος είναι μέσα στην πιθανή εμφάνιση του αριθμού αυτών των κρουσμάτων σε σχέση με τους 53.000 φοιτητές που έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι προφανές, επίσης, ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από πού έγινε η μόλυνση, όμως σε κάθε περιπτωση, για τα κρούσματα που είναι επισήμως επιβεβαιωμένα σε εμάς, ακολουθείται η διαδικασία με βάση το πρωτόκολλο σε κάθε τμήμα», τόνισε στη Voria.gr, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Επισημαίνει επίσης ότι «ο εντοπισμός των κρουσμάτων που το ΑΠΘ ανακοινώνει είναι τα κρούσματα τα οποία ενημερώνουν την υγειονομική επιτροπή του Πανεπιστημίου. Αν ένας φοιτητής δεν ενημερώσει κανένα, δηλαδή νοσήσει και ενημερώσει μόνον τον ΕΟΔΥ, αυτός είναι έξω από τον έλεγχό μου».

Το ΑΠΘ έχει υιοθετήσει μία σειρά από μέτρα τόσο για την προστασία των φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων του ιδρύματος, από τον κορωνοϊό, όσο και για την αντιμετώπιση της διασποράς αυτού εντός του campus.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους εντός όλων των εσωτερικών χώρων του πανεπιστημίου, καθώς και των εξωτερικών χώρων που παρατηρείται συνωστισμός. Πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του ΑΠΘ έχουν οι εμβολιασμένοι, νοσήσαντες ή όσοι έχουν κάνει rapid test εντός 48ωρών.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του ΑΠΘ, και ιδίως οι φοιτητές, που παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού και βρεθούν θετικοί, υποχρεούνται να ενημερώσουν τον εκάστοτε τοπικό υπεύθυνο covid-19 του τμήματος που φοιτούν.

Έπειτα, ενημερώνονται οι φοιτητές για τον εντοπισμό του κρούσματος, ενώ συνήθως παρέχονται πληροφορίες, όπως σε ποια θέση καθόταν το κρούσμα και σε ποιο μάθημα παρευρέθηκε, ώστε να αξιολογήσουν από την πλευρά τους οι φοιτητές την πιθανότητα προσβολή τους από τον ιό και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα της αρρώστιας.