Skip to main content

ΑΠΘ: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό αναψυχής

Σοβαρές ενστάσεις για επιμέρους άρθρα του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου εξέφρασαν μέλη της ακαδημαϊκής του πανεπιστημίου σε συνέντευξη Τύπου

Την αντίθεσή τους στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό αναψυχής που ουσιαστικά κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα και σε μη απόφοιτους των πανεπιστημίων εξέφρασαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Γιώργος Τζέτζης, οι πρόεδροι των δύο τμημάτων ΤΕΦΑΑ, της Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης και των Σερρών Μιχάλης Νικολαΐδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ, Βούλα Πατουλίδου, ανέφεραν ότι συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς τη δυνατότητα σε ανθρώπους χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο να υλοποιούν αθλητικά προγράμματα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως η συνέντευξη Τύπου έχει ως μόνο σκοπό «να υπάρξει δημόσια παρέμβαση εκ μέρους του πανεπιστημίου», καθώς «οφείλουμε να εισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο τμημάτων». Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ καλύπτουν πολλά γνωστικά αντικείμενα γι’ αυτό και το πανεπιστήμιο με καθαρά ακαδημαϊκή και επιστημονική στόχευση οφείλει να καθαρίσει το τοπίο για τους φοιτητές και όσους νέους σκέφτονται να σπουδάσουν το αντικείμενο.

Ο κοσμήτορας της σχολής αναφέρθηκε στα τρία άρθρα του νομοσχεδίου με τίτλο «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας», για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις.

Το ένα είναι το άρθρο 13, στο οποίο, όπως είπε, παρουσιάζεται η κατηγορία αναψυχικού αθλητισμού ως μια ξεχωριστή κατηγορία παραβλέποντας ότι η άσκηση είναι το μέσο για να επιτευχθούν στόχοι αθλητισμού, αναψυχής ή υγείας και ότι για τον σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση απαιτούνται επιστημονικές γνώσεις που κατέχουν οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ. Και πρότεινε το άρθρο αυτό να τροποποιηθεί, ώστε να απασχολούνται μόνο απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο είναι το άρθρο 20, στο οποίο εισάγεται ένας νέος επαγγελματικός θεσμός του «εκπαιδευτή της άσκησης» απόφοιτου ΙΕΚ και προτείνει ότι για την άσκηση με στόχο την αναψυχή και την υγεία απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και όχι επιστημονικές γνώσεις. «Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού παραβλέπεται ότι επειδή η άσκηση διαταράσσει έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αν δεν γίνει στοχευμένα και με βάση τις επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, μπορεί να επιφέρει κινδύνους ή σημαντικά προβλήματα στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία τους», ανέφερε. Πρόσθεσε, δε, ότι υπονομεύει και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πρότεινε την κατάργησή του.

Το τρίτο άρθρο είναι το 38 που αφορά στον θεσμό του εργασιακού αθλητισμού, χωρίς να αναφέρεται ότι είναι αρμοδιότητα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ ενώ τα ΤΕΦΑΑ έχουν μαθήματα και ειδικότητες εργασιακού αθλητισμού. Και σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται να τροποποιηθεί, ώστε να απασχολούνται μόνο απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ.

«Το νομοσχέδιο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την απασχόληση ημιμαθών επαγγελματιών στον χώρο των γυμναστηρίων, της αθλητικής αναψυχής, της άσκησης για όλους του μαζικού αθλητισμού του εργασιακού αθλητισμού τις υπαίθριες δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής που τόσα χρόνια υλοποιούνται με επιτυχία από τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ υπονομεύοντας την υγεία των πολιτών της χώρας», τόνισε ο κ. Τζέτζης, ο οποίος σημείωσε ότι για αθλήματα και αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής που δεν διδάσκονται από τα ΤΕΦΑΑ μπορεί να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου, της ομοσπονδίας και της ΓΓΑ με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη διοργάνωση πιστοποιημένων προγραμμάτων από κέντρα δια βίου μάθησης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς αξιολογητές. «Έχουμε πιστοποιημένα εργαστήρια που παράγουν γνώση και καινοτομές που αναγνωρίζονται διεθνώς και καθηγητές διεθνούς εμβέλειας», είπε και πρόσθεσε πως οι απόφοιτοι μπορούν να διαχειριστούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, ζητήματα σύνθετων προγραμμάτων για άτομα που ενδιαφέρονται για υψηλή επίδοση και ηλικιωμένους.

Την πεποίθηση ότι η άσκηση και ο αθλητισμός είναι ένα ακαδημαϊκό – επιστημονικό αντικείμενο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ των Σερρών. Ο ίδιος τόνισε πως το νομοσχέδιο παραβλέπει ότι οι επαγγελματίες των προγραμμάτων πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επιστημονικές γνώσεις και πως το αντικείμενο απαιτεί γνώσεις μαθηματικών, φυσικής, χημείας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, παιδαγωγικής και πολλών άλλων θεμελιωδών επιστημών.

Από την πλευρά της, η Βούλα Πατουλίδου ανέφερε πως αυτό που επιχειρείται είναι κάτι ανάλογο με το να επιμορφωθεί κάποιος για μία εβδομάδα και να μπει να εργαστεί σε ένα νοσοκομείο. Και πρόσθεσε ότι κάποιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ο αεροπτερισμός, που δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών, μπορούν να προστεθούν κι όχι να δημιουργείται παράλληλη πιστοποίηση.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έχουν σήμερα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, προκειμένου να του θέσουν τα ζητήματα αυτά.