Skip to main content

ΑΠΘ: Εξαντλείται η ανοχή προς τους καταληψίες του κτηρίου Διοίκησης

Οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν δυσαρέσκεια και προβληματισμό για τη συνεχιζόμενη κατάληψη στην Πρυτανεία

Δυσαρέσκεια και προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξ αιτίας της συνεχιζόμενης για 13η μέρα, κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης του Ιδρύματος.

Η δυσαρέσκεια έγκειται στο ότι, παρά τις μεγάλες υποχωρήσεις τις οποίες έκανε η Σύγκλητος, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει ακόμη και την παύση κάθε δίωξης σε βάρος των 31 φοιτητών οι οποίοι είχαν συλληφθεί στα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου, οι καταληψίες συνεχίζουν να παραμένουν στο κτίριο Διοίκησης, προβάλλοντας σοβαρότατα εμπόδια στη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Ο δε προβληματισμός αφορά τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι πρυτανικές αρχές ώστε να λήξει η κατάληψη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της η Σύγκλητος του ΑΠΘ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο θεωρήθηκε ως ένα “γενναίο άνοιγμα” προς την πλευρά των καταληψιών καθώς, εκτός από την παύση των διώξεων για τους 31, ζητούσε να διερευνηθούν οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την άσκηση υπέρμετρης βίας, ενώ τασσόταν και υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων δια ζώσης, το οποίο ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που είχαν υποβάλει οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη συζήτηση που είχε προηγηθεί με τις πρυτανικές αρχές.

“Στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου, κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι διατείνονται ότι είναι σε επικοινωνία με τους καταληψίες, μας διαβεβαίωσαν ότι έπειτα από αυτό το ψήφισμα θα έληγε η κατάληψη. Δυστυχώς, όμως, μας εξαπάτησαν”, δηλώνει στην Voria.gr μέλος της Συγκλήτου. Σημειώνει, δε, ότι “η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου έκανε τεράστιες υποχωρήσεις, αποδέχθηκε θέσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε”.

Άλλο μέλος της Συγκλήτου επικρίνει συναδέλφους του οι οποίοι “ενώ συμφωνήσαμε να κινηθούμε ενωτικά, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, έσπευσαν την επόμενη μέρα να διαχωρίσουν τη θέση τους με το σημείο εκείνο του ψηφίσματος το οποίο ζητά την εφαρμογή του νόμου ως προς την επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να χαϊδέψουν τα αυτιά των καταληψιών και να δείξουν ότι στη Σύγκλητο υπάρχουν 'καλοί' και 'κακοί'”. Σε αντιδιαστολή αυτής της στάσης, όπως αναφέρει, η συντριπτική πλειονότητα της Συγκλήτου δέχθηκε να απαλειφθεί η θέση της “με την οποία υπογραμμίζαμε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα ανεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους καταλήψεις. Εμείς δείξαμε διάθεση καλής θέλησης για να πάμε όλοι μαζί, εκείνοι διάλεξαν άλλον δρόμο”, αναφέρει το μέλος της Συγκλήτου.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος περιγράφει στην Voria.gr τις επιπτώσεις που έχει για το πανεπιστήμιο, αλλά και για αρκετούς φοιτητές η συνεχιζόμενη κατάληψη. “Κατ' αρχάς υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ατόμων. Υπάρχουν οι προσωπικοί φάκελοι για όλα τα μέλη ΔΕΠ, αλλά και για το διοικητικό προσωπικό. Επίσης υπάρχουν εμπιστευτικά πρωτόκολλα που έχουν να κάνουν με λειτουργίες του πανεπιστημίου”.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, έχουν διακοπεί οι διαδικασίες οι οποίες αφορούν διάφορους διαγωνισμούς, πληρωμές αναδόχων, προμήθειες κ.ο.κ. Υπάρχουν επίσης επιπτώσεις τόσο σε βάρος καθηγητών, όσο και σε βάρος ορισμένων φοιτητών. “Έχει παγώσει η διαδικασία εξέλιξης κάποιων μελών ΔΕΠ καθώς οι υπηρεσίες δεν μπορούν να εξετάσουν τα έγγραφα τα οποία έχουν υποβληθεί. Παράλληλα, πολλοί φοιτητές, οι οποίοι φοιτούν σε τμήματα των οποίων οι γραμματείες είναι μέσα στο κτήριο Διοίκησης, δεν μπορούν να λάβουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ορισμένα από τα οποία είναι επείγοντα γι' αυτούς καθώς συνδέονται με μεταπτυχιακές σπουδές, με συνέχιση σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού κ.λπ.”.

Η συνεχιζόμενη κατάληψη προβληματίζει τις πρυτανικές αρχές, η υπομονή των οποίων, όπως και η ανοχή τους, φέρεται να εξαντλείται. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τόσο ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάνου, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου προσανατολίζονται στο να ενημερώσουν την αρμόδια Εισαγγελία για τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη κατάληψη και να ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και η πλειονότητα των μελών της Συγκλήτου.