Skip to main content

ΑΠΘ: Όταν το φοιτητικό κίνημα ξεπερνά και τον χειρότερο εαυτό του

Οι φοιτητές προέβαλαν την απαίτηση το πανεπιστήμιο να θεωρήσει επιτυχόντες τους πάντες ανεξαιρέτως, χωρίς να μπουν στον... περιττό κόπο των εξετάσεων.

Είναι από τις ειδήσεις που τις διαβάζεις και τις ξαναδιαβάζεις και αδυνατείς να πιστέψεις πως είναι πραγματικότητα και όχι τρολιά. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε, λέει, συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Ως γνωστόν, λόγω του κορωνοϊού, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, όπως και όλων των υπολοίπων πανεπιστημίων, αποφάσισε οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου. Θα είναι κατά βάση προφορικές, ανά ομάδες των τεσσάρων, πέντε, ατόμων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εξεταστούν, παραδίδοντας κάποια εργασία. Θα έλεγε κανείς ότι η απόφαση της Συγκλήτου, όπως και των υπολοίπων, άλλων πανεπιστημίων, ήταν όχι μόνον η ενδεδειγμένη, αλλά και αυτονόητη.

Όχι όμως για τους φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το ΥΜΑΘ. Το κύριο αίτημά τους δεν ήταν να γίνουν οι εξετάσεις με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με φυσική παρουσία, έστω και σε διαδοχικές, ολιγομελείς ομάδες. Οι φοιτητές προέβαλαν την απαίτηση το πανεπιστήμιο να θεωρήσει επιτυχόντες τους πάντες ανεξαιρέτως, χωρίς να μπουν στον περιττό κόπο των εξετάσεων. Να θεωρήσουν δηλαδή, όλα τα τμήματα του ΑΠΘ, ότι όλοι οι φοιτητές έχουν περάσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου, χωρίς να διαγωνιστούν με οποιοδήποτε τρόπο.

Το επιχείρημά τους είναι πως στο εαρινό εξάμηνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί μαθήματα καθώς, όπως λένε, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία υιοθετήθηκε ως έσχατη λύση, είναι κοροϊδία διότι, όπως ισχυρίζονται, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν μπορούσε να συμμετάσχει επειδή δεν διέθετε τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Όπου εξοπλισμός, ένα απλό λάπτοπ και μια σύνδεση στο ίντερνετ.

Δεν ξέρω πόσο πειστικά είναι αυτά τα επιχειρήματα. Δεν ξέρω πόσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σήμερα φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πάντως, από τα στοιχεία τα οποία έχουμε αντλήσει από το ρεπορτάζ όσον αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, τα ποσοστά συμμετοχής ήταν απείρως υψηλότερα σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών που έκαναν τον κόπο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, με φυσική παρουσία στα αμφιθέατρα.

Ομολογώ πως δεν ενθυμούμαι να διατυπώνεται ανάλογο αίτημα στη μακρά περίοδο του φοιτητικού κινήματος. Με την ίδια λογική, φοιτητές οι οποίοι για υποκειμενικούς λόγους (π.χ. επειδή εργάζονται ή για λόγους υγείας) δεν δύνανται να παρακολουθούν τα μαθήματα, θα πρέπει να θεωρείται ότι περνούν επιτυχώς τις εξετάσεις, ενδεχομένως και με άριστα. Επίσης με την ίδια λογική, στους τελειόφοιτους, για τους οποίους το τρέχον εξάμηνο είναι το τελευταίο, θα πρέπει να τους απονεμηθεί το πτυχίο, άνευ εξετάσεων.

Δεν ξέρω πόση απήχηση έχουν μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών του ΑΠΘ τα συγκεκριμένα αιτήματα. Ελπίζω όσοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το ΥΜΑΘ διατυμπανίζοντας την παράλογη αυτήν απαίτηση να εκφράζουν μόνον τον εαυτό τους, άντε και δυο τρεις φίλους τους. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν στ' αλήθεια, πολύ σοβαρά.