Skip to main content

Στη Γιάννα Αγγελοπούλου το πρώτο Βραβείο Αριστείας του ΑΠΘ για το 2021

Στην πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021 απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Αριστείας 2021 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο Βραβείο Αριστείας 2021 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για την «εξαιρετική συμβολή της στην προβολή της Ελλάδας», σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Τελλόγλειου.

Ένα, από τα έντεκα βραβεία αριστείας που δόθηκαν σε επιστημονικές ομάδες του πανεπιστημίου ανά τομέα, απονεμήθηκε και στην επιστημονική ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο παρέλαβε, εκ μέρους της, ο συντονιστής της και πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Αγγελοπούλου: Εξήρε το έργο και τον ρόλο του ΑΠΘ

Η κα Αγγελοπούλου, παραλαμβάνοντας το «βραβείο απόφοιτης για την εξαιρετική συμβολή της στην προβολή της Ελλάδας» σημείωσε, ότι αν και υπήρξε απόφοιτος και του τμήματος της νομικής σχολής του ΑΠΘ αισθάνεται ευτυχέστερη επειδή της απονέμεται η συγκεκριμένη διάκριση κατά τη συγκυρία που φέρει και την ιδιότητα και της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Εξήρε, επίσης, το έργο και το ρόλο του πανεπιστημίου, αλλά και των ερευνητών και των μελών της επιστημονικής κοινότητας που αρίστευσαν. «Όλα εξαρτώνται από τις επιλογές του καθενός» είπε η κα Αγγελοπούλου, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της και συνέχισε: «Από το πόσο θα μοχθήσει. Από το πόσο θα κυνηγήσει τους στόχους του. Από το πόσο δύναμη θα χρειαστεί να ξεπεράσει δυσκολίες. Τι θέλει να προσφέρει στην κοινωνία. Τι θέλει να προσφέρει στο σύνολο. Δηλαδή, τελικά, από το πώς θα διαχειριστεί την ελευθερία που διεκδίκησε και απέκτησε, όπως ακριβώς αυτό το χρόνο γιορτάζουμε την ελευθερία που διεκδίκησε και απέκτησε η χώρα μας, η Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου υπογράμμισε στο χαιρετισμό του το ρόλο και την αξία της αριστείας και συνεχάρη τις επιστημονικές ομάδες που βραβεύτηκαν από την επιτροπή αριστείας του ΑΠΘ. Τους αριστεύσαντες παρουσίασε ο πρόεδρος της επιτροπής αριστείας του ΑΠΘ Μ. Ασσαέλ και η γραμματέας της επιτροπής Μ. Παρασκευά.

«Η έννοια της αριστείας, που δυστυχώς συχνά στη χώρα μας θεωρείται ανάξια λόγου, έως και «ρετσινιά» μερικές φορές, συνιστά για εμάς ευταξία και καθιστά εφικτή την ανάδειξη των ανθρώπων μέσα από το έργο τους» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Παπαϊωάννου. Ο πρύτανης κάλεσε τους φοιτητές και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που θα προσέλθουν στο πανεπιστήμιο για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ως «ηθικό καθήκον ατομικό και συλλογικό» και ως «απόδειξη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη». Τέλος, παραλαμβάνοντας, από τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα, το βραβείο, εκ μέρους της ομάδας επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ, ο κ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την «ηθική και υλική υποστήριξη» του προς την ομάδα. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε ότι θα υπάρχει και δυνατότητα, όχι μόνο ανίχνευσης του ιϊκού φορτίου στα λύματα, ανά πόλη, αλλά και σε επιμέρους τμήματα του αστικού ιστού.

Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και επέδωσαν βραβεία στους αριστεύσαντες, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Απονέμουμε για 5η συνεχή χρονιά βραβεία Αριστείας σε αυτούς που επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα και στον εθελοντισμό» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής αριστείας του ΑΠΘ, κ. Ασσαέλ και πρόσθεσε: «Σήμερα βραβεύουμε αυτούς που με τη σκληρή δουλειά και τις ιδιαίτερες ικανότητες ενισχύουν την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου σε ένα εντελώς καινούργιο πρωτόγνωρο παγκόσμιο περιβάλλον».

Τα βραβεία αριστείας του ΑΠΘ για τη φετινή χρονιά παρέλαβαν η καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Αγγελική Λεμονίδου για την αναγνώριση του επιστημονικού της έργου στις Θετικές Επιστήμες, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης για την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου στις Επιστήμες Υγείας, ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, Ανδρέας Ζαφειρίδης, για την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου στις Επιστήμες Φυσικής Αγωγής, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Βαρώτσος για τη διεθνή καλλιτεχνική του παρουσία, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής, Νικόλαος Πλέρος για την καινοτομία και την αξιοποίηση της έρευνας και ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, Παναγιώτης Μπαμίδης για την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων.

Βραβεύτηκαν, επίσης, οι επιστημονικές ομάδες «International Association of Students in Agricultural and Related Sciences Greece» για φοιτητικές δράσεις σε διεθνές επίπεδο, η «Society of Economic Geologists ΑUTh» και η «BEST Thessaloniki» για εθελοντικές δράσεις που προάγουν την πρωτοβουλία στη γνώση και την προσφορά προς τους άλλους, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για την προσφορά στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ΑΠΘ και η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Τέλος βραβεία απονεμήθηκαν στους νεοεισαχθέντες φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και στους αποφοιτήσαντες το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.