Skip to main content

ΑΠΘ: Συνέδρια καρδιολογίας... on demand για φοιτητές ιατρικής

Ο αν. καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Γιαννακούλας με την ομάδα του δημιούργησε μια εναλλακρική ιατρική εκπαίδευση λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Με στόχο την προσέλκυση των νέων επαγγελματιών υγείας στην ιατρική εκπαίδευση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες συνθήκες που προέκυψαν από την πανδημία της Covid-19, έχουν ήδη ξεκινήσει και λειτουργούν με επιτυχία μία σειρά podcasts στην καρδιολογία, με τίτλο «Cardiobeans podcast».

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αν. Καθηγητή Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργο Γιαννακούλα και την ομάδα του και προέκυψε από την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες για ιατρική εκπαίδευση που δημιούργησε η πανδημία.

Διάλειμμα για Καφέ στην Καρδιολογία - Cardiobeans podcast

Τα podcasts έχουν διάρκεια από 20 έως 40 λεπτά και είναι εύκολα και άμεσα προσβάσιμα κατ’ απαίτηση (on demand), με διαθέσιμες λειτουργίες ελέγχου. Η τεχνική προσελκύει περισσότερο τους νέους γιατρούς και τους φοιτητές Ιατρικής, καθώς παρέχει ελευθερία και ευελιξία στους χρήστες αφού μπορούν να εκπαιδευτούν σε ειδικά θέματα Καρδιολογίας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή αυτοί το επιθυμούν.

«Το podcast ονομάστηκε “Cardio Beans” από τον κόκκο του καφέ, για να δοθεί μία διαφορετική χροιά από εκείνη του παραδοσιακού συνεδρίου. Ο ειδικευόμενος μπορεί να λάβει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε μία απογευματινή εφημερία ή την ώρα που γυμνάζεται, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πάει το προκαθορισμένο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο, γιατί μπορεί να μην έχει αυτή τη δυνατότητα» αναφέρει ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Γιαννακούλας.

Στόχος των διοργανωτών είναι η πρακτική να συνεχιστεί και μετά την περίοδο της πανδημίας, καθώς όπως διαπιστώνει ο κ. Γιαννακούλας «έχει μεγάλη απήχηση στους νέους και για αυτό το Cardiobeans podcast έχει βρεθεί το πρώτο στην κατηγορία Ιατρική και στα πρώτα 150 σε όλα τα podcasts στη χώρα».

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6 podcasts και η θεματολογία τους αφορούσε την στεφανιαία νόσο, τη θρομβοεμβολική νόσο, τα νέα από το Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και την Καρδιαγγειακή Πρόληψη ενώ το επόμενο θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη στην Καρδιολογία.

Διάλειμμα για Καφέ στην Καρδιολογία - Friday Cardiobeans - Καρδιολογία live

Παράλληλα με τα podcasts, η καρδιολογία γίνεται άμεση και ανοιχτή μέσω των «Friday CardioBeans», της διοργάνωσης ενός διαφορετικού τύπου εκπαίδευσης, ενός Διαλείμματος για Καφέ στην Καρδιολογία, που διοργανώνεται τις Παρασκευές (Friday CardioBeans) και πραγματεύεται - με λίγο διαφορετικό τρόπο - καίρια θέματα που απασχολούν το σύνολο των Καρδιολόγων της χώρας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από τον Αν. Καθηγητή Γ. Γιαννακούλα και την επιστημονική ομάδα του και μεταδίδεται ζωντανά.

Σε όλα τα live υπάρχει ένα πάνελ ειδικών που αλληλοεπιδρά με γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Ένας από τους στόχους αυτών των εκπαιδευτικών μαθημάτων είναι η διαφοροποίηση από τα διαδικτυακά webinar. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα συζήτησης βασισμένη πάνω σε περιστατικά που παρουσιάζονται σύντομα από νέους καρδιολόγους και ειδικευόμενους καρδιολογίας.

Γιατροί από όλη την Ελλάδα μπορούν να μπουν και να παρακολουθήσουν το live, να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους πάνω σε ένα περιστατικό και να λάβουν άμεσα απάντηση από το πάνελ των ειδικών. Το τελευταίο Friday Cardiobeans είχε 930 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Το επόμενο θα διοργανωθεί την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 και ώρα 16.00, με θέμα: «Πρωτογενής και δευτερογενής καρδιαγγειακή πρόληψη – Δυσλιπιδαιμία. Θεραπευτική αντιμετώπιση στην καθημερινότητα».

Εγγραφές, πληροφορίες, πρόγραμμα: https://bit.ly/3tnrUaQ