Skip to main content

ΑΠΘ: Τα ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών και ο ρόλος της βάσης εισαγωγής

Στο ΑΠΘ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φοιτητών ήταν κοντά στο 60%, δηλαδή για κάθε δύο πλήρως εμβολιασμένους φοιτητές υπάρχει ένας ανεμβολίαστος

Πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις πρυτανικές αρχές όλων των ανωτάτων ιδρυμάτων, στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση στο πανεπιστήμιό τους.

Σε ό,τι αφορά το ΑΠΘ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φοιτητών ήταν κοντά στο 60%, των ανεμβολίαστων οι οποίοι δεν είχαν κάνει καμία δόση, ήταν 32% και το υπόλοιπο 8% είχε κάνει μία δόση από εμβόλια δύο δόσεων. Εν ολίγοις, για κάθε δύο πλήρως εμβολιασμένους φοιτητές, υπάρχει ένας ανεμβολίαστος. Βεβαίως εάν στα ανωτέρω ποσοστά προστεθούν και όσοι έχουν νοσήσει σχετικά πρόσφατα, άρα διαθέτουν αντισώματα, το ποσοστό ανοσίας αυξάνει από 65% έως 73% κατά περίπτωση. Συνεπώς, και με το καλύτερο σενάριο ένας στους τέσσερις φοιτητές εξακολουθεί να παραμένει χωρίς καμία κάλυψη.

Περαιτέρω στοιχεία τα οποία αφορούν στα ποσοστά των φοιτητών οι οποίοι έχουν νοσήσει, αναδεικνύουν το βαθμό προστασίας που παρέχει ο εμβολιασμός. Ειδικότερα, από τους πλήρως εμβολιασμένους φοιτητές έχει νοσήσει μόνο το 1.5%. Από τους εμβολιασμένους με μία δόση (μη μονοδοσικού εμβολίου) έχει νοσήσει περίπου το 9% και τέλος, από τους ανεμβολίαστους φοιτητές έχει νοσήσει κοντά το 15%. Αν συγκρίνει κανείς τα ποσοστά των πρώτων (1,5%) και των τελευταίων (15%) διαπιστώνει ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν.

Σημειώνεται πως, σήμερα πλέον, τα ποσοστά ανοσίας αναμένονται να είναι κατά τι υψηλότερα καθώς τα ανωτέρω στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς και τη νόσηση, αφορούσαν την περίοδο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο προκύπτει από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, και συγκεκριμένα, των ποσοστών εμβολιασμού ανά Τμήμα, την οποία έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος. Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο γνωστός σεισμολόγος, με βάση τα στοιχεία, είναι ότι όσο πιο υψηλή βάση εισαγωγής έχει ένα Τμήμα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαζάχος παρατήρησε ότι:

- Σε σχολές με βάση εισαγωγής μεταξύ 17.000 και 19.000 μορίων το ποσοστό πλήρους κάλυψης των φοιτητών (εμβολιασμένοι πλήρως και νοσήσαντες) είναι κοντά στο 71% και το ποσοστό χωρίς κάλυψη (ανεμβολίαστοι και χωρίς νόσηση) στο 21% (οι υπόλοιποι έχουν μερική κάλυψη-εμβολιασμένοι με μία δόση).
- Σε σχολές με βάση εισαγωγής μεταξύ 12.000 και 14.000 μορίων το ποσοστό πλήρους κάλυψης είναι περίπου στο 62%,και το ποσοστό χωρίς κάλυψη στο 29% και τέλος,
- Σε σχολές με βάση εισαγωγής στα 8.000 έως 10.000 μόρια το ποσοστό πλήρους κάλυψης των φοιτητών πέφτει στο 55% και χωρίς κάλυψη ανεβαίνει στο 36%.

Εν ολίγοις, όπως παρατηρεί ο κ. Παπαζάχος, οι φοιτητές με τις καλύτερες επιδόσεις εισαγωγής εμβολιάζονται περισσότερο. Αντιθέτως οι φοιτητές με τις χαμηλότερες επιδόσεις εμβολιάζονται λιγότερο. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί και πιθανότατα συμβάλλουν συνδυαστικά. Αναφέρει, για παράδειγμα, ότι οι φοιτητές οι οποίοι μπαίνουν σε σχολές με υψηλές βάσεις εισαγωγής είναι πιο επιμελείς.

Ωστόσο, όπως, επισημαίνει, η επιλογή ή όχι του εμβολιασμού σχετίζεται, πέρα από τη μόρφωση και την Παιδεία και με άλλους παράγοντες όπως η ιδεολογία, το οικονομικό και βιωτικό επίπεδο, ο βαθμός εμπιστοσύνης προς την επιστήμη κλπ.