Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του Μαραντόνα από το ΑΠΘ

Το ΑΠΘ και το Πάντειον Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνουν τουρνουά ποδοσφαίρου προσφυγόπουλων και ελληνόπουλων προς τιμήν του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντονά

Τουρνουά ποδοσφαίρου παιδιών προς τιμήν του «Θεού της μπάλας», Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντονά, συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πάντειον Πανεπιστήμιο.

Το τουρνουά που τιτλοφορείται ως «Ντιέγκο Μαραντόνα - Το ποδόσφαιρο ενώνει» θα διεξαχθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 2021 και το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου του 2021, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντιστοίχως.

Τα πανεπιστήμια ανέλαβαν την πρωτοβουλία με συμμετοχή προσφυγόπουλων και ελληνόπουλων ώστε να φέρουν κοντά παιδιά ημεδαπής και αλλοδαπής καταγωγής, που έχουν βιώσει διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες, με δεδομένο, όπως τονίζουν οι οργανωτικές επιτροπές των δύο πανεπιστημίων, «ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετο προς κάθε μορφή ρατσισμού και ταξικής διάκρισης».

Η διοργάνωση θα είναι προς τιμήν του Ντιέγκο Μαραντόνα καθώς, σύμφωνα με τις οργανωτικές επιτροπές, αποτελεί πρότυπο ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας και αθλητή με κοινωνικές ευαισθησίες χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως υπογραμμίζεται, η αντιφατικότητα και η τάση αυτοκαταστροφής του χαρακτήρα του.

Στόχος και των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι μέσα από το τουρνουά να ενισχύσουν το πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεγγύης, δίδοντας έμφαση στη λαϊκή διάσταση του ποδοσφαίρου, ως αθλήματος που λατρεύεται σε όλον τον κόσμο, πέρα και πάνω από κοινωνικούς και εθνικούς φραγμούς και παρά την εμπορευματοποίηση που έχει υποστεί.

Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του αθλητικού μέρους θα είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Χουάν Ραμόν Ρότσα ενώ το αθλητικό σκέλος θα απαρτίζεται από παιδιά ηλικιών 10 έως 13 ετών.

Πέρα από το αμιγώς αθλητικό κομμάτι και στο περιθώριο αυτού, η δράση θα συμπεριλάβει εκδηλώσεις και συζητήσεις με γονείς και παιδιά για τον αθλητισμό και τον ρατσισμό.