Skip to main content

ΑΠΘ: Βήματα πίσω από τη Σύγκλητο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης

Δέκα μέρες μετά όσα συνέβησαν έξω από το κτήριο Διοίκησης, ο απολογισμός, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός.

Διαβάζοντας τα δύο τελευταία ψηφίσματα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ιδίως το χθεσινό, και συγκρίνοντάς τα με την αρχική ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών της 23ης Φεβρουαρίου, σχετικά με όσα είχαν συμβεί μια μέρα νωρίτερα, όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησε και τελικά κατέλαβε το κτήριο Διοίκησης του πανεπιστημίου, διαπιστώνει κανείς μια σημαντική μετατόπιση. Είναι εμφανές ότι η ακαδημαϊκή ηγεσία του ΑΠΘ επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συνεννόηση με τους εκπροσώπους των φοιτητών.

Δέκα μέρες μετά όσα συνέβησαν έξω από το κτήριο Διοίκησης ο απολογισμός, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο, δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός. Το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την επιχείρηση της αστυνομίας η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, όμως, το ΑΠΘ εξέπεμψε στο πανελλήνιο εικόνες ωμής αστυνομικής βίας, η οποία οδήγησε σε 31 συλλήψεις, αλλά και σε μαζικές φοιτητικές διαδηλώσεις.

Στην αρχική ανακοίνωσή τους, την επομένη της επέμβασης της αστυνομίας, οι πρυτανικές αρχές εξαπέλυαν σφοδρή επίθεση εναντίον των καταληψιών, αλλά και εναντίον των ομάδων που προβαίνουν στους συνήθεις ακτιβισμούς, αλλά και σε βιαιότητες σε βάρος μελών του πρυτανικού συμβουλίου. Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για "αυτεπάγγελτη παρέμβαση της πολιτείας", χωρίς την παραμικρή αναφορά στις βίαιες πρακτικές της αστυνομίας.

Μία ημέρα αργότερα και έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, η Σύγκλητος με το ψήφισμα το οποίο εξέδωσε επιχείρησε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση. Ναι μεν καταδίκαζε "τη βίαιη κατάληψη κτηρίων του ΑΠΘ", θεωρώντας "αυτονόητες τις ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών να ενημερώνουν την Εισαγγελία", παράλληλα όμως, καταδίκαζε και "την υπέρμετρη αστυνομική βία", τονίζοντας πως "οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν και οι συλλήψεις των φοιτητών δυσφημούν το ίδρυμά μας". Η Σύγκλητος ζητούσε παράλληλα "την άμεση λήξη της κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης».

Ωστόσο, ούτε αυτή η θέση της Συγκλήτου ικανοποιούσε τους εκπροσώπους των καταληψιών, αλλά και των φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι προέβαλλαν δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο ήταν να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος των 31 συλληφθέντων και το δεύτερο, να υπάρξει μέριμνα για τη σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας του πανεπιστημίου με φυσική παρουσία. Τα αιτήματα αυτά, όπως και πολλά ακόμη τέθηκαν στη χθεσινή συζήτηση μελών της Συγκλήτου με εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με όλες τις πλευρές, ήταν ιδιαιτέρως παραγωγική και καταλυτική.

Ακολούθησε συνεδρίαση της Συγκλήτου, καρπός της οποίας ήταν ένα νέο ψήφισμα το οποίο βρίσκεται πολύ εγγύτερα προς ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών. Συγκεκριμένα η Σύγκλητος "εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων" και για τον λόγο αυτόν "ζητεί από την κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας".

Επίσης, δηλώνει ότι "επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων στις 22ας Φεβρουαρίου" και παράλληλα "αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με τις/τους φοιτήτριες/τές προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα με ακαδημαϊκούς όρους". Επιπλέον, πέρα από την καταδίκη της "υπέρμετρης βίας" των αστυνομικών αρχών που διατύπωνε στο προηγούμενο ψήφισμά της η Σύγκλητος ζητά τώρα "να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε".

Ωστόσο, η Σύγκλητος "αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου" και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του νόμου, δηλαδή της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ζητώντας όμως "να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου". Το σημείο αυτό του ψηφίσματος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, δεν έγινε ομόφωνα αποδεκτό καθώς υπάρχουν μέλη της Συγκλήτου τα οποία διαφωνούν με την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός του Ιδρύματος.

Καταλήγοντας, η Σύγκλητος καλεί τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης. Μένει να φανεί εάν το μπόλικο νερό που έβαλε στο κρασί της η ηγεσία του ΑΠΘ θα σταθεί ικανό να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης η οποία πυροδοτήθηκε από τα γεγονότα της 22ας Φεβρουαρίου.