Skip to main content

Πού γίνεται η διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ - Σοκάρουν οι αναφορές

Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες αναφορές στο σύστημα της ειδικής πλατφόρμας. Που και από ποιους γίνεται η διακίνηση, ποιοι είναι οι πελάτες.

Δεκάδες είναι τα μηνύματα τα οποία έχουν καταχωριστεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί εδώ και λίγα 24ωρα στο ΑΠΘ σχετικά με τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών στο πανεπιστήμιο. Τη σχετική πρωτοβουλία είχε η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ η οποία εδώ και μερικές ημέρες έθεσε σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε ο κάθε φοιτητής, καθηγητής, εργαζόμενος του ΑΠΘ, αλλά και κάθε πολίτης ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου να μπορεί να κοινοποιήσει στην Επιτροπή οποιοδήποτε περιστατικό διακίνησης ναρκωτικών υπέπεσε στην αντίληψη του με στόχο την ενημέρωση σε τακτική βάση, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με μέλη της εν λόγω Επιτροπής, τις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας υπήρξαν περί τις εβδομήντα αναφορές συγκεκριμένων περιστατικών διακίνησης ναρκωτικών εντός του πανεπιστημίου. Σε κάθε καταχώρηση υπάρχει αναφορά ως προς την ώρα και το σημείο στο οποίο γίνεται η διακίνηση των ναρκωτικών. Διαβάζοντας κανείς τις δεκάδες αναφορές αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ανομίας η οποία επικρατεί μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Παρά τις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της αστυνομίας στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και εντός του ΑΠΘ, οι διακινητές εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι και το μόνο που αλλάζει είναι οι πρωταγωνιστές.

Από τις δεκάδες αναφορές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπεραίνεται ότι τα βασικά σημεία διακίνησης είναι πέριξ της Φιλοσοφικής, η πλατεία Χημείου, ο χώρος μεταξύ του Αστεροσκοπείου και της κεντρικής Βιβλιοθήκης και το Πολυτεχνείο. Επίσης, προκύπτει ότι τόσο οι διακινητές, όσο και ένα μεγάλος μέρος του πελατολογείου τους δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, το οποίο ωστόσο, χρησιμοποιούν για τις παράνομες συναλλαγές τους, λόγω της απουσίας αστυνόμευσης.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες αναφορές οι οποίες καταχωρίστηκαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα:

- Συναντώ τέτοια περιστατικά καθημερινά, δεν πρόκειται για κάτι που συνέβη μια φορά. Κάθε μέρα στο πίσω μέρος της Πολυτεχνικής Σχολής, από τη μεριά που υπάρχουν οι σιδερένιες σκάλες και το μέρος αποτελεί την καθημερινή είσοδο στο πανεπιστήμιο για πολλούς φοιτητές, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν διακίνηση.

- Δύο φορές έχουν αποπειραθεί να με ληστέψουν και τη μία μάλιστα υπό την απειλή σπασμένου μπουκαλιού μπύρας και κατάφερα τρέχοντας να ξεφύγω. Σταμάτησα να πηγαίνω στα απογευματινά μαθήματα γι’ αυτό το λόγο. Απαράδεκτο.

- Τέσσερα άτομα στον πεζόδρομο μεταξύ παλιάς Φιλοσοφικής και πλατείας Χημείου, πέντε άτομα δίπλα στο Μετεωροσκοπείο και ένα άτομο ανάμεσα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη Γεωπονική Σχολή πουλάνε χασίς. Ο τελευταίος είχε συζήτηση με αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες ΙΖΕ----.

- Μια ομάδα έξι ατόμων κινήθηκε προς τα εμάς για να μας πουλήσει ναρκωτικά. Εμείς το αρνηθήκαμε και έφυγαν. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά γι’ αυτό πλέον δεν περνάω από εκείνο το μέρος.

- Στην είσοδο της Φιλοσοφικής υπήρχαν γύρω στα 15 άτομα τα οποία ανενόχλητα αντάλλασσαν ναρκωτικά.

- Περίπου πέντε έμποροι πραγματοποιούσαν ανενόχλητοι τις συναλλαγές τους με χρήστες βγάζοντας τα σακουλάκια με το χασίς μπροστά στα μάτια των διερχόμενων φοιτητών.   

- Γρασίδια, έξω από τη Γεωπονική, η κλασική ερώτηση «φίλε θέλεις μαύρο;» από έναν, αλλά λίγο πιο κάτω ήταν άλλοι δέκα.

- Πλατεία Χημείου. Διερχόμενοι ψιθυρίζουν ότι έχουν πραμάτεια. Άλλοι, μεταξύ Φιλοσοφικής και Χημείου πουλάνε κανονικά. Φύλακες πουθενά.

- Πλατεία Χημείου. Πηγαίναμε στη λέσχη και μπροστά στην είσοδο του Χημικού μας προσέγγισε ένας ο οποίος ήρθε ακριβώς μπροστά μας και μας ρώτησε αν ενδιαφερόμαστε για χασίς.

- Φιλοσοφική Σχολή. Πώληση ναρκωτικών ανάμεσα από τα κάγκελα. Ο νεαρός που τα πουλούσε βρισκόταν εντός του πανεπιστημίου και ο πελάτης στο δρόμο.

- Αστεροσκοπείο. Ομάδες τριών τεσσάρων ατόμων, σε διάφορα σημεία. Δύο με ρώτησαν αν θέλω «μαύρο». Οι φύλακες πέρασαν δίπλα τους σα να μην τρέχει τίποτε.

- Πλατεία Χημείου. Έξι άτομα μαζεμένα, με πολλά λεφτά στα χέρια, έκαναν εμπόριο και διακινούσαν ουσίες μεταξύ τους ενώ ταυτόχρονα όποιο κορίτσι περνούσε του ασκούσαν λεκτική βία και το ακολουθούσαν.

- Πλατεία Χημείου. Τρεις τέσσερις νεαροί αλλοδαποί πουλούσαν χασίς σε περαστικό. 10-15 μέτρα πιο πέρα τρεις φύλακες συζητούσαν αμέριμνοι. Όταν με είδαν άρχισαν να διώχνουν τους αλλοδαπούς.

- Υπόγειο παλιάς Φιλοσοφικής, μάθημα με ανοιχτά παράθυρα. Γυναίκα υπό την επήρεια ουσιών έρχεται και κατουρά δίπλα στο παράθυρο ενώ φοιτητές και καθηγητής έχουμε μείνει άφωνοι. Κατάντια…