Skip to main content

Αραχωβίτης: Η αγροδιατροφή στη βάση του αναπτυξιακού μας μοντέλου

Τι δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την ΕΒΖ σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ στη ΔΕΘ.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας βρίσκεται στη βάση της συνολικότερης προσπάθειας της χώρας για την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην παραγωγή. Η αλλαγή αυτή θέλει στόχους, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά, δήλωσε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, προσερχόμενος στην ημερίδα για την «Εξωστρέφεια του Αγροτικού Τομέα», που διοργανώνεσε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ ο ΣΕΒΕ.

Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε για το εάν θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απάντησε: «Στην ΕΒΖ έχουν γίνει τραγικά λάθη, διαχρονικά και τεράστιες σπατάλες. Εμείς, από το 2015, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την εταιρεία στα πόδια της αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα, βαθιά και αυτή τη στιγμή δίνεται ο ύστατος αγώνας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι πράγματι η αγροτοδιατροφή είναι ένας κλάδος με προοπτικές αλλά και προβλήματα καθώς υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις πρώτες ύλες και τις τιμές, ενώ η εξαγωγική πολιτική είναι πολυδιασπασμένη.

«Διατίθενται λεφτά αλλά επειδή διοχετεύονται σε πολλές κατευθύνσεις , "χάνονται" δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Με την κατανάλωση να πέφτει συνεχώς, η εξωστρέφεια είναι συνώνυμη με την ανάπτυξη, άρα πρέπει να οργανώσουμε την εθνική στρατηγική εξαγωγών¨, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ, που έγινε με συνδιοργάνωση του ΥΠΑΑΤ, παρέστη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης.