Skip to main content

Αραχωβίτης: Ισοπεδωτική η λογική «ακριβαίνω το ρεύμα και το νερό»

Πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε εξοικονόμηση άρα πώς θα σχεδιάσουμε αρδευτικά, δήλωσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισοπεδωτική χαρακτήρισε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, τη λογική «ακριβαίνω το ρεύμα και το νερό για να κάνει κάποιος οικονομία». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9» αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για την τιμή του νερού και σημείωσε: «άκουσα προσεκτικά τη δήλωσή του που είναι ότι πρέπει να ακριβύνει το νερό έτσι ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση. Αυτό είναι μια τελείως λάθος λογική». Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «το ακριβαίνω το ρεύμα και το νερό για να κάνει κάποιος οικονομία μόνος του είναι μια λογική ισοπεδωτική που μόνο στη ΝΔ θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί» και επισήμανε: «βλέπετε ποια είναι η λογική της ΝΔ. Δεν νομίζω ότι είναι άποψη μόνο του κ. Παπαδημητρίου».

«Πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε εξοικονόμηση άρα πώς θα σχεδιάσουμε αρδευτικά. Πρόσφατα στο υπουργείο ξεκολλήσαμε έργα που ήταν κουφάρια - δεν πότιζαν ούτε στρέμμα νερού - με 500 περίπου εκ. ευρώ, 32 έργα. Αυτά είναι έργα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του νερού άρα στη μη σπατάλη του. Δεν είναι το πρόβλημα η τιμή. Δηλαδή σε έναν παραγωγό που έχει γεώτρηση του ακριβαίνεις το ρεύμα, θα του ακριβύνεις και το νερό και του λες ότι θα κάνει οικονομία; Μα προφανώς αυτή την τεχνική ακολουθεί μέχρι τώρα και όταν του ακριβύνεις ρεύμα και νερό θα τον ωθήσεις εκτός καλλιέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι «πρέπει να κοιτάμε να δημιουργήσουμε δημόσιες υποδομές, να επενδύσουμε στην προστασία του αγρότη και μετά να βάλουμε το ζήτημα της κοστολόγησης».

Με αφορμή τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τις ζημιές στις καλλιέργειες, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι ρόλος του ΕΛΓΑ είναι να βρίσκεται αλληλέγγυος σε αυτές τις περιπτώσεις και σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα σχολίασε ότι έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει μείωση του αγροτικού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια επιβεβαιώνει τη θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη άσκησης πολιτικών που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος τους αγρότες.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis τόνισε ότι «η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση» και ανέφερε ότι στην περίπτωση «του κ. Παπαγγελόπουλου η ΝΔ σπεύδει να δημιουργήσει επιτροπή ενώ, από την άλλη, στην υπόθεση του κ. Λοβέρδου που η εισαγγελία πια φτάνει σε στοιχεία και μπαίνει στον πάγο, κινείται με διαφορετικούς χρόνους». «Άρα λοιπόν από τη μία έχουμε μια ταχύτητα για να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός και από την άλλη έχουμε μια κωλυσιεργία για να κουκουλωθεί» είπε. Εκτίμησε, άλλωστε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το κάδρο «γιατί θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ένα φιάσκο και ορθά πολιτικά σκέφτηκαν ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο το φιάσκο αν ενέπλεκαν ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό».