Skip to main content

Αραχωβίτης: Προχωράμε άμεσα σε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν θα χορηγηθούν μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά «και σε άλλες κατηγορίες αγροτών».

«Προχωράμε άμεσα στη χορήγηση ενισχύσεων de minimis στους κτηνοτρόφους», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας, που ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν θα χορηγηθούν μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά «και σε άλλες κατηγορίες αγροτών, που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία συνάγονται από τις καιρικές συνθήκες, προχωράμε στην χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προκειμένου άμεσα να δώσουμε μιαν ανάσα, ένα φιλί της ζωής επιβίωσης σε αυτούς του ανθρώπους της υπαίθρου, που καθημερινά είναι αντιμέτωποι και με τις καιρικές συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους κτηνοτρόφους, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί το επόμενο διάστημα στους ελέγχους, οι οποίοι και αναβαθμίζονται. «Οι έλεγχοι στο γάλα κυρίως είναι το βασικό ζητούμενο, γιατί στην πιο δυσχερή θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι βλέπουν την τιμή του γάλακτος τα τελευταία χρόνια να πέφτει, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούν οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες. Μπαίνουμε ουσιαστικά σε αναβάθμιση της ποιότητας των ελέγχων στην γαλακτοβιομηχανία. Ήδη, το υπουργείο προμηθεύτηκε αυτοκίνητα με leasing αλλά και tablets ιδιόκτητα, προκειμένου αφενός να έχει αμεσότερη πρόσβαση στους ελέγχους, αφετέρου να επεξεργάζεται στοιχεία και να πηγαίνει να κάνει ελέγχους στοχευμένα κι όχι ελέγχους στα τυφλά».

Ο υπουργός σημείωσε ότι την Παρασκευή κατατίθεται στους λογαριασμούς 536.000 αγροτών η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, «ένα σημαντικό βοήθημα, γιατί η επιδότηση συμμετέχει κατά μέσο όρο με 40% στο εισόδημα του αγρότη».

Ερωτηθείς για το ύψος των επιδοτήσεων στην αγροτική παραγωγή εξήγησε: «Αυτή είναι η διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, έχουμε μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να παράξουν εύκολα υπεραξία, είναι ένα πρόβλημα διαρθρωτικό, που δεν είναι εύκολο να λυθεί και το δεύτερο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια από τη δεκαετία του '80, οι επιδοτήσεις έγιναν περισσότερο εισόδημα παρά επένδυση, οι αγρότες χρησιμοποίησαν τις επιδοτήσεις για να επιβιώσουν ή να καλύψουν βιοτικές ανάγκες παρά να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση και να δημιουργήσουν πραγματικό εισόδημα από τις επιδοτήσεις, έτσι μείναμε πίσω και ακόμα οι επιδοτήσεις ενέχουν θέση εισοδήματος και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».

Αναφορικά με τις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο στην κατεύθυνση της αποκατάστασης λειτουργίας των συνεταιρισμών, ο υπουργός εξήγησε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι ξεκινάνε, ξεπηδάνε συνεχώς καινούρια συνεργατικά σχήματα, είτε ομάδες παραγωγών, είτε καινούριοι συνεταιρισμοί και είμαστε ευτυχείς, γιατί ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει τα εγγενή του μειονεκτήματα. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι με τους παλαιούς συνεταιρισμούς. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση, είναι χρεοκοπημένοι. Αναζητούμε τρόπο να διαχειριστούμε την περιουσία που διαθέτουν προς όφελος των νέων σχημάτων, να διαχειριστούμε τα δάνειά τους έτσι ώστε να καθαρίσει και αυτό το κομμάτι και να κάνουμε μία νέα εκκίνηση για τα νέα σχήματα που με χαρά τα υποδεχόμαστε».

Κληθείς να σχολιάσει την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου σημείωσε: «Είδαμε την εικόνα του μέλλοντος. Η διαδικασία μπορεί να είναι πιο βραδεία από ό,τι θα θέλαμε όλοι, ωστόσο η διαδικασία προχωράει, η δικαιοσύνη δεν έχει να φοβηθεί τίποτε πλέον, δεν δέχεται καμία παρέμβαση από πουθενά, κάνει τη δουλειά της απερίσπαστα και το βλέπουμε μέρα τη μέρα».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο retweet που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση που παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Αδόλφο Χίτλερ, ως σχόλιο σε προηγούμενες αναρτήσεις περί ατακτοποίητου γραφείου του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο κ. Αραχωβίτης είπε: «Είναι οι γνωστές αθλιότητες του κ. Γεωργιάδη. Αυτή είναι η πολιτική που παράγουν τύποι σαν τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχουν να επιδείξουν κάτι άλλο και αυτό είναι που μπορεί να περιμένει και ο ελληνικός λαός».