Skip to main content

Αρχαία Βενιζέλου: Αύριο η απόφαση Πρωτοδικείου στα ασφαλιστικά μέτρα 304 πολιτών

Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι πολίτες κατά των φορέων υλοποίησης.

«Προσβολή της προσωπικότητάς τους» που απορρέει από την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης επικαλούνται 304 πολίτες. Σήμερα, Δευτέρα συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κατά των φορέων υλοποίησης, με την απόφαση για την έκδοση προσωρινής διαταγής να αναμένεται αύριο, Τρίτη.

Οι αιτούντες προσέφυγαν κατά της Αττικό Μετρό και της αναδόχου εταιρείας, Άκτωρ. Πρόσθετες παρεμβάσεις για την απόρριψη του αιτήματος έκαναν δια των συνηγόρων τους το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι συνήγοροι των 304 πολιτών που προσέφυγαν στο δικαστήριο χαρακτήρισαν ως στοιχείο προσωπικότητας την ελεύθερη χρήση κοινόχρηστων πραγμάτων και μνημείων, τονίζοντας πως η αφαίρεση κομματιών είναι ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Η Ακρόπολη είναι το μνημείο, το μουσείο της Ακρόπολης είναι απλά ένα μουσείο», είπε ένας εκ των συνηγόρων στο δικαστήριο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν θα το πληρώσουν αυτοί επειδή η Αττικό Μετρό δεν έκανε σωστά τη δουλειά της».

Ο δεύτερος εκ των συνηγόρων μίλησε για «Lego city» με την απόσπαση των αρχαιοτήτων ενώ σημείωσε ότι όπως όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν ακέραιο και αυθεντικό τον Παρθενώνα,«έτσι έχουν και οι 304 το δικαίωμα αυτό».

Ο δικηγόρος της Αττικό Μετρό από την πλευρά του είπε πως δεν μπορεί ο καθένας να εκφράζει άποψη για το πως θα γίνουν οι ανασκαφές, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι στοιχείο προσωπικότητας. Μάλιστα είπε πως αν σταματήσουν οι εργασίες, σταματάει και το έργο με τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι της Άκτωρ είπαν πως δεν υπάρχει έννοια παρανόμου «για να φτάσουμε στην προσβολή».