Skip to main content

Ανάπλαση ΔΕΘ: Αντιδράσεις και αίτημα να μη γκρεμιστούν τέσσερα κτήρια

Ποια κτήρια της ΔΕΘ ζητεί να μην κατεδαφιστούν στην ανάπλαση ο αρχιτέκτων Πρόδρομος Νικηφορίδης. Τι λένε οι πρόεδροι της ΔΕΘ-Helexpo και του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Διατηρητέα ζητεί ένας από τους πλέον σημαντικούς αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, να χαρακτηρισθούν κτήρια που δεν προβλέπονται στο master plan για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, η διαβούλευση του οποίου «τρέχει» από χθες.

Ο κ. Νικηφορίδης, που είναι και πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με ανάρτηση του στο facebook εκφράζει τις ενστάσεις του αναφέροντας «αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο, αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά χώρος χαρακτηρισμένος ως πράσινο, αλήθεια είναι ότι ο ενιαίος ελεύθερος χώρος είναι το 25% της συνολικής έκτασης και όχι αυτό που μας σερβίρουν, ότι δήθεν η μισή έκταση θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Αλήθεια είναι ότι σβήνουν τη μνήμη της ΔΕΘ και κατεδαφίζουν τα σημαντικότερα κτήρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με βραβεία αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Ζητάμε την προστασία των κτηρίων από το υπουργείο Πολιτισμού. Αλήθεια είναι ότι θα είναι ακόμα μία μεγάλη καταστροφή».

Η Voria.gr μίλησε με τον κ. Νικηφορίδη, ο οποίος, πλέον των προτεινομένων από τη μελέτη Παλαί ντε Σπόρ, Πύργο του ΟΤΕ και Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης, ζητά τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να χαρακτηριστούν διατηρητέα και να ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό του νέου εκθεσιακού κέντρου τέσσερα ακόμα κτήρια και συγκεκριμένα το κτήριο της διοίκησης, το περίπτερο 1 και 2 και και το μικρό κτήριο-περίπτερο της ESSO PAPPAS (με μπλε χρώμα στο σχέδιο μετά το τέλος του κειμένου).

«Με τη χειρονομία αυτήν εμπλουτίζεται και αποκτά συνέχεια, συνεκτικότητα και στιβαρότητα ο "άξονας των μουσείων"» αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης υπογραμμίζοντας πως «με  δεδομένο ότι το εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελεί ένα τοπόσημο, ένα νέο landmark για τη Θεσσαλονίκη, θα ήταν ολέθριο αυτό να απονευρωθεί από την ιστορία του. Διατηρώντας τη συνέχεια του θεσμού, οφείλει να διατηρήσει και να αναδείξει τις κτιριακές εδράσεις-αναφορές του (έστω τις πλέον χαρακτηριστικές και αυθεντικές), να τις προβάλει ως τοπόσημα και να τις καταστήσει περισσότερο προσιτές στην πόλη».

 «Στο όνομα του καινούργιου δεν μπορουμε να σβήσουμε τη μνήμη της πόλης» σημειώνει ο κ. Νικηφορίδης, ο οποίος ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος πως την τελευταία στιγμή οι εμπλεκόμενοι θα το αντιληφθούν.

Η θέση της ΔΕΘ - Helexpo

Ανοιχτή στο διάλογο δηλώνει η διοίκηση της ΔΕΘ- Ηelexpo. «Σεβόμαστε τις ευαισθησίες για θέματα αρχιτεκτονικής αισθητικής. Θέλουμε το διάλογο, άλλωστε η διαβούλευση του χωρικού σχεδίου δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σε όποιον το επιθυμεί. Έτσι όπως χειριστήκαμε,  μέχρι σήμερα,το θέμα κατορθώσαμε να έχουμε τη μέγιστη συναίνεση των φορέων. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς, το ΤΕΕ, την περιφέρεια. Ωστόσο, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, με ψυχραιμία πάντοτε, πως η ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελεί το σημαντικότερο έργο στη Θεσσαλονίκη, μετά την μεταπολίτευση» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τάσος Τζήκας υπογραμμίζοντας πως πρόταση της εταιρείας είναι η διατήρηση και συντήρηση του περιπτέρου της ESSO PAPPAS (στην κεντρική φωτογραφία).

Το κτήριο σχεδιασμένο από τον Θύμιο Παπαγιάννη για την εταιρεία ESSO PAPPAS, χρησιμοποιήθηκε αργότερα από την Αγροτική Τράπεζα και επικράτησε στη μνήμη πολλών σαν δικό της περίπτερο.

Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να συσταθεί η επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η οποία θα εξετάσει το ειδικό χωρικό που της απέστειλε χθες η ΔΕΘ-Helexpo.

Ψυχραιμία συστήνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας «θα συστήσουμε τη συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να καταθέσουμε, εντός 45 ημερών που θα διαρκέσει η διαβούλευση, τις προτάσεις και παρατηρήσεις μας. Επ΄ουδενί λόγο δεν θα πρέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, να γίνει εστία διχασμού της πόλης».

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί να κριθούν διατηρητέα τα κτήριο της διοίκησης, το περίπτερο 1 και 2 και το περίπτερο της ESSO PAPPAS, ανάφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η κατάστασή τους και μετά να γίνουν οι όποιες προτάσεις. «Χρειάζεται ψυχραιμία δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε εντάσεις. Κανείς δεν επιθυμεί την καταστροφή κτηρίων-μνημείων, ωστόσο προέχει να δούμε ποια είναι η κατάσταση τους» υπογράμμισε ο κ. Μπίλλιας.