Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
x

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ - ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Έναρξη από σήμερα του εμβληματικού έργου καθαρισμού και αναβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου. Είναι μόνο η αρχή, δήλωσε ο Τζιτζικώστας

Το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού, εξυγίανσης και αναβάθμισης που έγινε ποτέ στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, σε μήκος έξι χιλιομέτρων της παράκτιας ζώνης από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού μέχρι την περιοχή των παλαιών βυρσοδεψείων, άρχισε σήμερα από το Καλοχώρι.

Σε ειδική εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να καθαρίσει η πιο επιβαρυμένη και ρυπασμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κι αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση της εμβληματικής παρέμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης, σε μήκος άνω των 40 χλμ. από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Η επιμονή της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη να υλοποιηθεί η σπουδαία αυτή παρέμβαση για τη δυτική Θεσσαλονίκη έφερε αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη η Περιφέρεια μέσω του προγράμματος TerraMed, μελέτησε την περιοχή, κατέγραψε τις 200 βιομηχανίες που λειτουργούν, όλα τα χαρακτηριστικά της ρύπανσης, όλα τα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα και εκπόνησε ένα σχέδιο 14 έργων και δράσεων μεγάλης κλίμακας για να αναγεννήσει το δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Μετά το σχεδιασμό ακολούθησε ένα «ράλι» αδειοδοτήσεων και μια τριετής προσπάθεια να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζητήματα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων, ενώ διασφαλίστηκαν και ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας, προκειμένου να είναι σε θέση σήμερα να γίνει η έναρξη των εργασιών της πρώτης φάσης.

Στην πρώτη αυτή φάση, από τα έξι χιλιόμετρα της παράκτιας ζώνης εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων.

«Βάζουμε οριστικό τέλος στην υποβάθμιση, τη ρύπανση, την εγκατάλειψη. Σήμερα από εδώ, από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αρχίζουμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας, που πραγματοποιεί ένα τόσο μεγάλο και πλήρως οργανωμένο έργο αποκατάστασης και αναδιαμόρφωσης, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα είναι ο πρώτος φορέας που προχωράει στην πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η πρώτη φάση

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, η πρώτη φάση περιλαμβάνει:

1.Την απορρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου.

2.Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.

3.Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.

«Πέρα από την πρώτη φάση του έργου, τον καθαρισμό και την εξυγίανση της περιοχής, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό μας, για τις επόμενες φάσεις της αναβάθμισης και ανάδειξης της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και τους παραγωγικούς φορείς. Το έργο αυτό, όπως και μια σειρά από άλλα έργα, εντάσσονται στο συνολικό σχέδιό μας, για τον τόπο μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης «είναι μέρος, είναι η αρχή του μεγαλύτερου έργου που θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την ενοποίηση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει το νέο brand name, τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης».

Δυτική Θεσσαλονίκη

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το έργο αυτό εντάσσεται και στη συνολική στρατηγική μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν στερήθηκε το ενδιαφέρον, το σχέδιο και την ανάπτυξη που δικαιούται. Εμείς αυτό δεν το αποδεχθήκαμε ποτέ, γι' αυτό και υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε ήδη, μια σειρά από έργα από τα οποία θα σταθώ μόνο σε τρία: Πρώτον, τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, τη νέα δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, που ήταν στα συρτάρια από την δεκαετία του 1980. Δεύτερον, το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο στη βόρεια Ελλάδα, που ήδη προσελκύει και άλλους φορείς και επιχειρήσεις, με επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Τρίτον, το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί ήδη με 20 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μας πόρους. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Και το έργο μας δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια για το όραμα που μας ενώνει όλους, την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Χτίζουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Την Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται και η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο: «Το έργο στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι μέρος των εκατοντάδων έργων που υλοποιούμε σε ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων σε κεντρικά σημεία, σε πλατείες, σε πάρκα, σε γειτονιές σε οχτώ Δήμους, που δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα, αλλάζουν την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Τα τέσσερα σημεία παρέμβασης

Οι εργασίες καθαρισμού, εξυγίανσης και αναβάθμισης θα γίνουν σε έκταση 600 στρεμμάτων, θα διαρκέσουν 30 μήνες και ο προϋπολογισμός τους είναι επτά εκ. ευρώ.

«Η σημερινή έναρξη της πρώτης φάσης των εργασιών εξυγίανσης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, αρχής γενομένης από την περιοχή του Καλοχωρίου, σηματοδοτεί, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, την πιο εμβληματική και πολυεπίπεδη παρέμβαση στον τομέα της εξυγίανσης απορρύπανσης και αποκατάστασης που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι όλα άρχισαν από την εκπόνηση του master plan της Περιφέρειας για το δυτικό παράκτιο μέτωπο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, μοναδικού τα τελευταία 47 χρόνια.

Η περιοχή, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα όπου θα γίνουν οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης της πρώτης φάσης:

1.Έναρξη από το Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας έως το χώρο της σημερινής εκδήλωσης (αποκατεστημένος μπαζότοπος) με έκταση 322 στρεμμάτων.

2.Ανατολικότερα, νότια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στα πρώην γεμιστήρια τρένων συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.

3.Ρέμα και εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, περιοχή 93 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.

4.Περιοχή των Βυρσοδεψείων, έκτασης 12 στρεμμάτων όπου θα απομακρυνθούν μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου, εγκαταλειμμένα δοχεία με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες. Ακολούθως, προχωρούμε στον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων.

«Με ειδικά κοντέινερ με αντλίες και σύγχρονες τεχνολογίες θα συγκεντρώνονται τα υπόγεια ύδατα, θα καθαρίζονται και επαναφέρονται στο υπέδαφος», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.

Το επόμενο στάδιο όπως σημείωσε ο κ. Γιουτίκας «είναι να καταστήσουμε την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων και συνολικά το δυτικό παράκτιο μέτωπο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας όλων των Θεσσαλονικέων. Με ποδηλατόδρομους και ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία σημείων αναψυχής, έως τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, το Δέλτα του Αξιού και το Αγγελοχώρι. Είναι μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση που θα δώσει περιβαλλοντική 'ανάσα' στην περιοχή και το Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ σε συνδυασμό με το έργο σύνδεσης του 'τυφλού' αγωγού ανεπεξέργαστων λυμάτων της ΕΥΑΘ στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου, θα βελτιώσει καθοριστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Οι φορείς

Ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η περιοχή αυτή ήταν ουραγός και θεατής των εξελίξεων, αλλά πλέον πραγματοποιείται ένα έργο πνοής που αποκαθιστά το περιβάλλον και αναβαθμίζει την περιοχή. «Φιλοδοξία μας είναι να εξωραΐσουμε την περιοχή και να είναι η παρέμβαση αυτή η απαρχή των έργων που θα ακολουθήσουν, ώστε το δυτικό παράκτιο μέτωπο να είναι επισκέψιμο», δήλωσε.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο επιτέλους υλοποιείται, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε σ' αυτό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα αστυνόμευσης, ελέγχου, επίβλεψης και επιτήρησης της περιοχής και επιβολή κυρώσεων σε όσους ρυπαίνουν, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτό που ζούμε σήμερα».

Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, τόνισε την αδιάκοπη προσπάθεια του περιφερειάρχη στην άρση των διαχρονικών αδικιών που υφίσταται η δυτική Θεσσαλονίκη και είπε ότι «είναι καιρός να αποκατασταθεί η διαχρονική αδικία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σήμερα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, όραμα, σχέδιο και πράξη έρχεται να αποκαταστήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας αυτή την αδικία στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Τον ευχαριστώ προσωπικά, επειδή κατανόησε και το παράπονο και τον πόνο και την αγάπη μας για τον τόπο. Σήμερα εδώ κάνουμε το όραμα όνειρο και το όνειρο πράξη. Αυτός ο τόπος από τη μια διαθέτει μια εκπληκτική παλέτα χρωμάτων της φύσης και της δημιουργίας κι από την άλλη πέφτει θύμα της ασυδοσίας και της αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς των ανθρώπων. Είναι ένας τόπος όπου αντιπαρατίθενται η ομορφιά με την ασχήμια, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ