Skip to main content

Σκληρό παζάρι στο παρασκήνιο για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Μετά την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ πιέζουν για ανανέωση της συμφωνίας με την Ελλάδα ως προς τις εδώ βάσεις.

Μοιράζεται και ξαναμοιράζεται η γεωπολιτική τράπουλα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, που κινούνται για να διασφαλίσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά τους. Ιδιαίτερα μετά τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την Ουάσιγκτον ήδη πιέζουν για τετραετή (!) ανανέωση της συμφωνίας με την Ελλάδα ως προς τις εδώ βάσεις τους. Ηδη, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα άρχισε τις συνήθεις διαρροές, περί «καλού κλίματος», «τέλειας συνεργασίας» κλπ, κλπ. Κατ αυτόν τον τρόπο στρώνεται το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί αυτή τη στιγμή βασικό στόχο της αμερικανικής πλευράς.

Πώς αντιδρά η ελληνική πλευρά σε αυτές τις διεργασίες; Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μιλώντας στη Voria.gr τονίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει απαντήσει ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις, αλλά για μονοετή ανανέωση κι όχι για τετραετή που θέλουν οι ΗΠΑ. Η ελληνική πλευρά θα αιτιολογήσει αυτή τη θέση υποστηρίζοντας ότι ως νέα κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να εξετάσει το καθεστώς των βάσεων, ζητώντας και τα ανάλογα ανταλλάγματα, υπό το πρίσμα πάντα των αλλαγών σε γεωστρατηγικό επίπεδο, που είναι ραγδαίες.

Άλλωστε, οι εξελίξεις που δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες. Θυμίζουμε ότι μόλις μέσα στον Αύγουστο υπουργοί και υφυπουργοί Ενέργειας από σχεδόν όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, αλλά και από τις ΗΠΑ, ήρθαν στη χώρα μας για μια συνάντηση με πολύ «ουρά» κι ακόμα μεγαλύτερο παρασκήνιο.