Skip to main content

Αρχίζουν οι καθαρισμοί των χωματερών στον δήμο Θερμαϊκού

Αυτοψία χθες των υπηρεσιών και καταγραφή όλων των σημείων που θα γίνουν επεμβάσεις. Αγία Σοφία και Τσαΐρια το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ολοκληρώνονται τα διαδικαστικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αρχίζουν από τη νέα οι παρεμβάσεις σε «κόκκινα» σημεία του δήμου Θερμαϊκού, για την απορρύπανσή τους από ογκώδη, αδρανή και απορρίμματα, που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιες χωματερές, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον, αποτελούν εστίες μόλυνσης και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Υπολογίζεται ότι τόνοι σκουπιδιών, ογκωδών και άλλων απορριμμάτων έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, που ασυνείδητοι μετέτρεψαν σε άτυπες χωματερές, ειδικά σε δυο περιοχές του δήμου, την Αγία Σοφία και τα Τσαΐρια.

Οι καθαρισμοί που πραγματοποίησε ο δήμος, ειδικά στα Τσαΐρια, μετά την αποχώρηση των Ρομά και τη διάλυση του άτυπου οικισμού, δεν είναι αρκετοί και γι' αυτό πριν από τις γιορτές, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα καθαρισμού των εκτάσεων, αναγνωρίζοντας ότι εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για τη δημόσια υγεία, μετά τις πολύ μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί.

Το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κονδύλι 800.000 ευρώ πριν από τις γιορτές και όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Τσαμασλής, «από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνεργεία, που θα καθαρίσουν τις περιοχές. Είναι πρώτη προτεραιότητά μας για το νέο έτος, όπως είχαμε ανακοινώσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Χτες μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν αυτοψία και επισήμαναν όλα τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι επεμβάσεις καθαρισμού. Έχουν καταγραφεί όλα τα 'επικίνδυνα – κόκκινα' σημεία και κυρίως τα Τσαΐρια, όπου παρά τις επεμβάσεις μας η κατάσταση δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Με την παρέμβαση αυτή θεωρώ ότι θα εξαλείψουμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, θα περιοριστεί η ρύπανση, θα γίνουν αξιοπρεπείς οι ελεύθεροι χώροι, που είναι μεγάλης σημασίας για το δήμο, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την καθημερινότητά τους και βεβαίως θα πάψει να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή για την ασφάλεια».

Η κ. Πατουλίδου εξάλλου είχε δηλώσει, με την έγκριση των χρημάτων για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, ότι μεγάλο μέρος των απορριμμάτων είναι ογκώδη και γι' αυτό απαιτούνται και πολλά χρήματα και εξειδικευμένη διαχείριση. Κάτι που επετεύχθη με την τροποποίηση του προγράμματος ιδίων πόρων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων για να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Το ζήτημα των χωματερών είναι σημαντικό για το δήμο Θερμαϊκού, καθώς εκτός από τους αυθαίρετους οικισμούς, που πλέον δεν υπάρχουν, είναι ένας τουριστικός δήμος και μετά κάθε καλοκαίρι, η διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την έκτασή του αποτελεί μια πολύ «βαριά» διαδικασία.

Το φετινό καλοκαίρι εξάλλου αποδείχτηκε «δραματικό», καθώς πολλά υπαίθρια σημεία του δήμου (οικόπεδα, ελεύθεροι χώροι, ρέματα, πρανή δρόμων, πάρκα κτλ.) γέμισαν με ογκώδη αντικείμενα, από ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και υλικά κατεδαφίσεων, μέχρι μπάζα και σκουπίδια κάθε είδους.

Τα ογκώδη απαιτούν εξάλλου ειδική διαχείριση, γι' αυτό και το θέμα είχε επισημανθεί ως μείζονος προτεραιότητας στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης κι από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, από το καλοκαίρι.

Ο ανασταλτικός παράγοντας της ύπαρξης του άτυπου οικισμού των Ρομά στα Τσαΐρια από τη μια και της εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων από την άλλη, ξεπεράστηκαν και πλέον με τον καθαρισμό όλων των χώρων συσσώρευσης απορριμμάτων ο δήμος ευελπιστεί να υποδεχτεί την επόμενη τουριστική περίοδο με καλύτερες συνθήκες.

Σύμφωνα με το δήμο εξάλλου, η μετατροπή σημείων σε χωματερές εγκυμονεί και κινδύνους ασφάλειας, ειδικά το καλοκαίρι, λόγω απειλής ανάφλεξης και εκδήλωσης πυρκαγιών.