Skip to main content

Αργά αλλά σταθερά οι Έλληνες ξαναζητούν στεγαστικά δάνεια

Η ιστορία του Airbnb έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μετάβαλε ολόκληρες γειτονιές από «αζήτητες» σε προνομιούχες

Αργά αλλά σταθερά το ενδιαφέρον για την εκταμίευση νέων στεγαστικών δανείων αναθερμαίνεται. Κι αυτό προκύπτει, έστω σε πολύ γενικές γραμμές, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες για την πορεία των μεγεθών τους στο τέλος του περασμένου έτους, το οποίο αποδεικνύεται κομβικό. Κι αυτό γιατί είναι το πρώτο καταμετρημένο διάστημα αμέσως μετά την επίσημη έξοδο της χώρας από το καθεστώς των προγραμμάτων. Επιβεβαιώνεται δε από την πορεία των στοιχείων στο πρώτο τρίμηνο φέτος, οπότε και εξακολουθεί να βαίνει αυξημένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Οι αναλυτές της Τράπεζας της Ελλάδας που παρακολουθούν στενά τον κλάδο επιμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης οφείλεται εκτός από το γενικότερο κλίμα βελτιωμένης ψυχολογίας, που σηματοδοτεί η έξοδος από τα προγράμματα – έστω κι κατά τον τρόπο που επιτυγχάνεται - στη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής  αγοράς κατοικίας, δεδομένου και του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από κατοίκους εξωτερικού. Η ιστορία του Airbnb έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μετάβαλε ολόκληρες γειτονιές από «αζήτητες» σε προνομιούχες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους τους. Ρόλο έπαιξε προφανώς το ότι και οι τράπεζες άρχισαν ξανά να χρηματοδοτούν ευκολότερα στεγαστικά δάνεια.

Πάντως, για την ιστορία, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι αύξηση σημείωσε και η  ζήτηση των καταναλωτικών δανείων. Και σε αυτή την περίπτωση, ρόλο έπαιξε η  βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αλλά και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Κάτι το οποίο, από μόνο του δεν είναι και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, καθώς η χώρα δεν έχει βγει οριστικά από την στενωπό.