Skip to main content

Αριθμός ρεκόρ φέτος για τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια

Αυξημένες οι θέσεις των ΑΕΙ, αφού τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την τακτική αύξησης των θέσεων στα ιδρύματα.

Περισσότεροι από 75.000 υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πάρουν το «εισιτήριο» για τα πανεπιστήμια, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ο ακριβής αριθμός τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''το Έθνος'', για τη φετινή χρονιά όλες οι θέσεις εισακτέων αφορούν στα πανεπιστήμια, αφού τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, κάτι που θα δώσει ελπίδες σε περισσότερα παιδιά τα οποία προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των εισακτέων για το 2019 θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 75.000 αφού, όπως φαίνεται, τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί την τακτική αύξησης των θέσεων στα ιδρύματα.

Πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 3.966 συγκριτικά µε το 2017, φτάνοντας στους 74.692 και, όπως δείχνουν όλα, το ίδιο θα συμβεί και φέτος προς μεγάλη χαρά βέβαια των υποψηφίων. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι η κατανομή των θέσεων, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, πέρυσι ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα τμήματα των ΤΕΙ, όπως αυτά των Πληροφορικής, Τουριστικών, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας και άλλων, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα έμεινε ίδιος µε το 2017.

Πέρυσι στα πανεπιστήμια έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αντιθέτως, αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κ.ά.) αυξήθηκε κατά 12,5%. Η φετινή είναι ιδιαίτερη χρονιά λόγω της κατάργησης των ΤΕΙ και είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι υποψήφιοι σε ποιες σχολές θα δοθούν περισσότερες θέσεις από το υπουργείο Παιδείας, καθώς και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις επιλογές των παιδιών στο μηχανογραφικό δελτίο.