Skip to main content

Αρκτούρος: Σε... λήθαργο και τα οικονομικά της Οργάνωσης λόγω πανδημίας

Τα έσοδα της Οργάνωσης εξαρτώνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από τις επισκέψεις στα δύο καταφύγιά της, από συνδρομές και από χορηγίες.

Εδώ και λίγες ημέρες, στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο, η μία μετά την άλλη, οι αρκούδες πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο.

Είναι μια διαδικασία η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες καθώς, σε αυτήν την κατάσταση περιέρχονται τα συμπαθή ζώα αναλόγως της ηλικίας τους. Πρώτα οι γηραιότερες και ακολουθούν οι νεότερες. Ως το τέλος των γιορτών και οι 22 αρκούδες οι οποίες φιλοξενούνται στο καταφύγιο στο Νυμφαίο θα έχουν περιέλθει σε χειμέριο λήθαργο ο οποίος διαρκεί ως κάποια στιγμή τον Μάρτιο, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Η πανδημία η οποία έφερε τα πάνω κάτω, επιφέροντας δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, δεν θα μπορούσε βεβαίως να επηρεάσει τις λειτουργίες και τις συνήθειες των συμπαθών ζώων. Επηρέασε όμως σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του Αρκτούρου. Μιας μη κερδοσκοπικής οικολογικής οργάνωσης της οποίας τα έσοδα εξαρτώνται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από τις επισκέψεις στα δύο καταφύγιά της, από συνδρομές και από χορηγίες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης Πάνο Στεφάνου, η πανδημία επέφερε σημαντικό πλήγμα στα έσοδα του “Αρκτούρου”.

«Το 2020 ήταν μια πολύ προβληματική χρονιά όσον αφορά τα οικονομικά μας καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καταφύγιά μας παρέμειναν κλειστά. Έτσι ο Αρκτούρος στερήθηκε τη βασική πηγή των εσόδων του. Μάλιστα, τα δύο lockdown, την άνοιξη και τώρα, συνέπεσαν με τις περιόδους κατά τις οποίες έχουμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, δηλαδή το Πάσχα και τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Επίσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά το Πάσχα έχουμε συνήθως επισκέψεις από σχολεία τις οποίες φέτος στερηθήκαμε καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά εκείνη την περίοδο. Αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες ήταν μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ίσως λόγω της επιφυλακτικότητας που υπήρχε και της εν γένει κακής ψυχολογίας», εξηγεί ο κ. Στεφάνου.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια τα έσοδα του Αρκτούρου να μειωθούν δραματικά. Οι υπεύθυνοι της Οργάνωσης κινήθηκαν εγκαίρως, ήδη από την πρώτη κιόλας καραντίνα και απευθύνθηκαν στους φίλους του Αρκτούρου ζητώντας τους οικονομική στήριξη. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική», σημειώνει ο κ. Στεφάνου «και με τον τρόπο αυτόν καταφέραμε να καλύψουμε μέρος των οικονομικών απωλειών ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Την ίδια έκκληση προς τους πολίτες, φίλους της Οργάνωσης και χορηγούς απευθύνει εκ νέου ο Αρκτούρος, μετά και την κήρυξη του δεύτερου lockdown. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς. Είτε μέσω κάποιας δωρεάς ή μέσω της συμβολικής υιοθεσίας ενός από τα ζώα τα οποία φιλοξενούμε στα καταφύγια είτε μπορεί κάποιος να γίνει ακόμη και μέλος του Αρκτούρου πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή των πενήντα ευρώ”. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, μετά και τη σημαντική ανταπόκριση του κόσμου η μείωση των εσόδων της Οργάνωσης για φέτος μπορεί να περιοριστεί στο 25% με 30%.

Τι ζώα φιλοξενούνται στα καταφύγια

Αυτή την περίοδο στα καταφύγια του Αρκτούρου φιλοξενούνται σαράντα ζώα. Εξ αυτών 22 είναι αρκούδες, έντεκα λύκοι, έξι ζαρκάδια και ένα ελάφι. Η γηραιότερη από τις αρκούδες, η Κατερίνα είναι 32 χρονών και μεταφέρθηκε στον Αρκτούρο από τον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Ακολουθούν ηλικιακά η Σάσα και η Αλεξάνδρα 25 και 26 ετών οι οποίες βρίσκονται, για πολλά χρόνια στο ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης. «Για να δείτε πόσο αταίριαστο είναι το αστικό περιβάλλον για τις αρκούδες, αυτά τα δύο ζώα έπεσαν για πρώτη φορά σε χειμέριο λήθαργο όταν ήρθαν στο καταφύγιο του Αρκτούρου, σε ηλικία περίπου 17 ετών”, επισημαίνει ο κ. Στεφάνου. Στο καταφύγιο υπάρχουν και τέσσερα μικρά αρκουδάκια τα οποία ήρθαν κυρίως από την Αλβανία.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου αυτή τη στιγμή το καταφύγιο της αρκούδας είναι πλήρες, δεν μπορεί να δεχθεί άλλα ζώα. «Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει διαδικασία επέκτασης του καταφυγίου, μέσω ενός προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τον τρόπο αυτόν σχεδόν θα διπλασιαστεί το μέγεθος του καταφυγίου και θα μπορέσουμε έτσι να φιλοξενήσουμε και άλλες αρκούδες, κυρίως από το εξωτερικό. Παράλληλα με την επέκταση, γίνονται και εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων ώστε ο Αρκτούρος να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές περιβαλλοντικό κέντρο».

Το καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται οι αρκούδες θα ανοίξει εκ νέου, κορωνοϊού επιτρέποντος, κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο όταν θα αρχίσουν τα ζώα να βγαίνουν από τον χειμέριο λήθαργο. Αντιθέτως, το καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται οι έντεκα λύκοι, το οποίο απέχει περίπου δεκαπέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Νυμφαίο, θα λειτουργεί τα σαββατοκύριακα, μετά φυσικά την άρση του lockdown.