Skip to main content

Αρμενία: Θρίαμβος του Πασινιάν στις βουλευτικές εκλογές

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το κόμμα Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Πασινιάν εξασφαλίζει το 70,45% των ψήφων, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θριάμβευσε χθες Κυριακή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, τις οποίες προκήρυξε ο μεταρρυθμιστής ηγέτης για να ενισχύσει την εξουσία του μερικούς μήνες μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία έπειτα από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο 90% των εκλογικών τμημάτων της Αρμενίας, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το κόμμα Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Πασινιάν εξασφαλίζει το 70,45% των ψήφων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το κόμμα Ευημερούσα Αρμενία έρχεται δεύτερο με 8,37% των ψήφων, αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο 43χρονος Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος, ανέβηκε στην εξουσία τον περασμένο Μάιο έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονταν για εβδομάδες στους δρόμους της Αρμενίας κατά της κυβερνώσας ελίτ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος της Αρμενίας για μια δεκαετία.

Ωστόσο ο Πασινιάν δεν ήλεγχε το κοινοβούλιο, στο οποίο εξακολουθούσε να κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σαρκισιάν, και για να ενισχύσει την εξουσία του και να μπορεί να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις του, επεδίωκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στα μέσα Οκτωβρίου έκανε έναν πολιτικό ελιγμό: ανακοίνωσε την παραίτησή του και στη συνέχεια συμφώνησε με τους βουλευτές να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν να κάνουν έπειτα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Πασινιάν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς βουλευτικές εκλογές δεν προβλεπόταν να γίνουν στην Αρμενία πριν από το 2022.

«Μετά τις εκλογές θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία στην Αρμενία και θα κάνουμε μια οικονομική επανάσταση», δήλωσε ο Πασινιάν στους δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, δεσμευόμενος για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών με διαφάνεια».

Ο Πασινιάν, ο οποίος εξαπέλυσε μετά την άνοδό του στην εξουσία εκστρατεία κατά της διαφθοράς -από τον στρατό και τα τελωνεία ως τα σχολεία-, τάσσεται υπέρ μιας "οικονομικής επανάστασης" στη χώρα αυτή στην οποία περίπου το 30% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ο Πασινιάν έχει δεσμευτεί επίσης να «παγιώσει περαιτέρω την στρατηγικής σημασίας συμμαχία με τη Ρωσία και ταυτοχρόνως να ενισχύσει την συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Πηγή φωτογραφίας: Vahram Baghdasaryan/Reuters