Skip to main content

Αρμοδιότητες και υπάλληλοι από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση

Συρρικνώνονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μεταβιβάζονται αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και Δήμους και μετακινούνται υπάλληλοι.

Σημαντικές δομικές αλλαγές στο κράτος προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τις διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες πρωτίστως και στους Δήμους δευτερευόντως, μαζί με το προσωπικό που ασχολείται σήμερα στους οικείους τομείς, έχει προκαλέσει ευρεία συζήτηση και προβληματισμό σε επίπεδο εργαζομένων.

Ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε προαναγγείλει από το καλοκαίρι ότι θα μεταβιβαστεί μια σειρά από αρμοδιότητες, τις οποίες σήμερα ασκούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ουσιαστικά δηλαδή η κεντρική κυβέρνηση), στην Αυτοδιοίκηση.

Με διαδοχικές συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει ένα ευρύ πλαίσιο των αλλαγών που επίκεινται το επόμενο διάστημα και τις οποίες έχει συμφωνήσει σε συναντήσεις του και με τους περιφερειάρχες.

Εκείνο που δεν διευκρινίζεται ακόμη είναι εάν θα συνεχίσουν να υφίστανται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ως βραχίονας του κρατικού μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο. Πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών λένε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα παραμείνουν ως δομή, με περιορισμένες αρμοδιότητες σε σύγκριση με τις σημερινές, ωστόσο δεν πρόκειται να καταργηθούν. Για να γίνει κάτι τέτοιο άλλωστε είναι προαπαιτούμενο να γίνουν και αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ δεν διευκρινίζεται εάν είναι κάτι τέτοιο στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ασκεί έλεγχο νομιμότητας, αλλά και μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων, που είναι ουσιαστικά κυβερνητικές και δεν υπάρχει η πρόνοια ή σε κάποιες περιπτώσεις και η δυνατότητα να αλλάξουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα παραμείνουν ως δομή.

Από την άλλη, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο περιβάλλον, τα δασικά, η ενέργεια, τα πολεοδομικά, ακόμη πιθανώς και η ιθαγένεια και μετανάστευση, είναι πιθανή εν μέρει ή εν τω συνόλω τους στην Αυτοδιοίκηση, με το απαιτούμενο προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ. Απλώς καταργήθηκε στην πορεία ο διορισμένος γενικός γραμματέας ως επικεφαλής της δομής και ανέλαβε συντονιστής, ο οποίος προέρχεται από το υπαλληλικό – διευθυντικό προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία επιχειρεί σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών είναι και η αφορμή για να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων. Κι αυτό, επειδή όπως τόνισε και ο κ. Θεοδωρικάκος θα δοθεί πλέον η δυνατότητα να μετακινηθούν υπάλληλοι από τη δημόσια διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες θέσεις απασχόλησης κάτι που σημαίνει ότι θα μεταβιβαστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και με αυτές θα μεταφερθούν και οι πόροι και το προσωπικό.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, αφού γίνουν και οι συνεννοήσεις του υπουργείου με Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες και Δήμους και εξεταστούν τα συνταγματικά ζητήματα.

Ήδη, επισημαίνουν από το υπουργείο ότι στους πρώτους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, με παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας Περιφερειών και Δήμων, με τη δυνατότητα αξιοποίησης από την Αυτοδιοίκηση του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό, με την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για νέα έργα αντιπλημμυρικά, αθλητικά, οδοποιίας κ.ά. Επίσης, έγινε ετήσιος και τετραετής προγραμματισμός προσλήψεων στο Δημόσιο, προβλέφθηκε νέος κύκλος αξιολόγησης και κινητικότητας, χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σχολείων κτλ.

Στόχος είναι κάθε Περιφέρεια να αποκτήσει τη δυνατότητα περισσότερης αυτοτέλειας και κατάρτισης ολοκληρωμένου σχεδίου τετραετίας, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί το κράτος.

Από την άλλη, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις των προθέσεων του υπουργείου, στους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις επικρατεί προβληματισμός και εξετάζονται ήδη μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν, εργασιακού χαρακτήρα, προκειμένου να τεθούν υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου το επόμενο διάστημα και αφού ξεκαθαρίσουν οι όποιες αλλαγές ετοιμάζονται.