Skip to main content

Αρνήθηκε να σχολιάσει το Κρεμλίνο αν ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από Μπένετ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη συγγνώμη του Πούτιν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργεί Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι ο Χίτλερ «είχε εβραϊκό αίμα» και ότι «οι πιο λυσσασμένοι αντισημίτες τείνουν να είναι Εβραίοι», με αποτέλεσμα τα σχόλιά του να προκαλέσουν οργή στο Ισραήλ. Έπειτα ακολούθησε η δήλωση της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι «Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ.

Χθες ο Μπένετ δήλωσε ότι ο Πούτιν απολογήθηκε για τις δηλώσεις Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μεταξύ τους συνομιλίας. Ο Μπένετ είπε ότι είχε αποδεχτεί τη συγγνώμη από τον Πούτιν, μια σπάνια παραχώρηση από τον ηγέτη του Κρεμλίνου και μια έντονη επίπληξη του υπουργού Εξωτερικών του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, πέρα από την άρνησή του να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη συγγνώμη του Πούτιν, αναφέρθηκε στην Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι η Βαρσοβία έχει υιοθετήσει εχθρική ρητορική που θα μπορούσε να είναι «πηγή απειλής».

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ έγιναν εν μέσω εκκλήσεων από την Πολωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις και το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Ουκρανία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος, Άννα Μόσκβα, δήλωσε ότι «η Πολωνία είναι περήφανη που βρίσκεται στη λίστα με τις μη φιλικές χώρες του Πούτιν».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτοντας: «Θα έρθει η ώρα να σηματοδοτήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη».