Skip to main content

ΑΡΣΙΣ: Έκλεισε στις 30 Ιουνίου η πρώτη Ασφαλής Ζώνη της Ελλάδας στα Διαβατά

Η Ασφαλής Ζώνη στα Διαβατά, δυναμικότητας 30 θέσεων, τέθηκε σε λειτουργία πριν από πέντε χρόνια και έκλεισε φέτος στις 30 Ιουνίου.

Έκλεισε στις 30 Ιουνίου η πρώτη Ασφαλής Ζώνη (Safe Zone) στην Ελλάδα που τη δημιούργησε το 2016 η ΑΡΣΙΣ -  Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.

Η Ασφαλής Ζώνη στα Διαβατά, δυναμικότητας 30 θέσεων, τέθηκε σε λειτουργία πριν από πέντε χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων όταν εκκενώθηκε ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, στην αιχμή της προσφυγικής κρίσης.

Το Safe Zone Διαβατών ήταν το πρώτο από τα συνολικά δέκα που λειτούργησαν σταδιακά σε όλη την επικράτεια ως δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας, εναλλακτικής στο καθεστώς της «προστατευτικής φύλαξης», όπως κατ’ ευφημισμό ονομαζόταν το καθεστώς της κράτησης των ανηλίκων που καταργήθηκε το 2020, όπως αναφέρεται.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (Απρίλιος 2016 – Ιούνιος 2021) το Safe Zone Διαβατών φιλοξένησε συνολικά 669 ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Στη διάρκεια των πέντε χρόνων λειτουργίας του Safe Zone Διαβατών, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό της ΑΡΣΙΣ κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για να βελτιωθούν οι συνθήκες της καθημερινής ζωής των προσφυγόπουλων, να νιώσουν ασφαλείς και να προετοιμαστούν για την κοινωνική τους ένταξη.
Υπό αυτό το πρίσμα διοργανώθηκαν εργαστήρια, μαθήματα αυτονόμησης και ένταξης, εξοικείωσης με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, εκδρομές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά και νομικά, ενώ δεχόταν καθημερινά φροντίδα σε 24ωρη βάση, αφού η διαμονή σε προσφυγικό καταυλισμό ενέχει κινδύνους με σοβαρότερο αυτόν της γκετοποίησης.

Σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή των ασυνόδευτων δεν ήταν βραχυχρόνια, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων θέσεων φιλοξενίας και κατάλληλων δομών.  

Η κάλυψη του κενού αυτού για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ώστε η «επόμενη μέρα» του κλεισίματος των Safe Zones να μην αφήσει κενό στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, της πλέον ευάλωτης ομάδας του προσφυγικού πληθυσμού.

Οι φιλοξενούμενοι ασυνόδευτοι ανήλικοι των Safe Zones μεταφέρθηκαν, ύστερα από ενέργειες της ΑΡΣΙΣ και των αρμόδιων υπηρεσιών και Αρχών, σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Η λειτουργία των Safe Zones έγινε εφικτή με τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Home).