Skip to main content

Αρβανιτίδου: Εγκαταλείπουν κατοικίδια-Φήμες η μετάδοση Covid μέσω ζώων

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αρκετές εγκαταλείψεις ζώων επισημαίνει η εντεταλμένη σύμβουλος του Δ.Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα Μαρία Αρβανιτίδου

Θύματα του κορωνοϊού έχουν πέσει δεσποζόμενα ζώα, καθώς ιδιοκτήτες τα εγκαταλείπουν μετά τις φήμες για διάδοση του COVID-19 μέσω των ζώων.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται αρκετές εγκαταλείψεις ζώων καθώς κυκλοφορούν ανυπόσταστες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες φήμες για διάδοση του COVID-19 μέσω των ζώων», επισημαίνει σε δήλωσή της η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα Μαρία Αρβανιτίδου, σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα, λόγω του νέου ιού, θα είναι κρίσιμο για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία.

Όπως εξηγεί η κ. Αρβανιτίδου, «με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του ιού, ούτε νοσούν από αυτόν, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής».

Σε ότι αφορά την σίτιση των αδέσποτων ζώων, η εντεταλμένη σύμβουλος τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό μέτρο από την κυβέρνηση που να σχετίζεται με την κυκλοφορία των πολιτών ειδικά γι αυτόν το σκοπό, κυρίως τώρα που υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη λόγω της προσωρινή αναστολής λειτουργίας εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων εστίασης».

Ήδη σαν Δήμος, όπως ανακοινώνει, «σύντομα θα λάβουμε μέτρα και θα ξεκινήσουμε την σίτιση στις μεγάλες αποικίες».

«Συνεχίζουμε λοιπόν να σιτίζουμε τα αδέσποτα ζώα της περιοχής μας, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, τηρώντας βεβαίως όλους τους κανόνες υγιεινής. Σ΄ αυτές τις έκτακτες συνθήκες, οφείλουμε όμως όλοι μας να αντιδράσουμε ψύχραιμα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές χωρίς πανικό, υστερίες και υπερβολές αλλά με σύνεση και σωστή οργάνωση», αναφέρει η κ. Αρβανιτίδου. αγορά