Skip to main content

Ασημακοπούλου για Συμφωνία των Πρεσπών: Για τη ΝΔ δεν τελείωσε τίποτα

Η υποψήφια ευρωβουλευτής μιλάει για την απόφασή της να αφήσει τη Βουλή για τις Βρυξέλλες, το διακύβευμα της 26ης Μαΐου και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τη Νέα Δημοκρατία δεν τελείωσε τίποτα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει στη συνέντευξή της στη Voria.gr η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Η μάχη για τη Μακεδονία μας θα συνεχιστεί», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι η ΝΔ θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που έχει για την είσοδο της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η κ. Ασημακοπούλου, που πήρε την απόφαση να αφήσει τα έδρανα της ελληνικής Βουλής για εκείνα των Βρυξελλών, εξηγεί την απόφασή της, μιλά για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τη σημασία των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Γνωστή στον κόσμο ως δυναμική πολιτικός, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ως δικηγόρος στις ΗΠΑ, ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, ενώ εξειδικεύεται σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου και Νέων Τεχνολογιών. Οπότε, τα... λημέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν της είναι άγνωστα.

Έχει μια σημαντική πολιτική πορεία, καθώς διατέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων και Β' Αθηνών, εκπρόσωπος Τύπου, τομεάρχης Ανάπτυξης και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Κόμμα στο οποίο θεωρείται από τα πλέον σημαντικά και συνεπή στελέχη.

Η κ. Ασημακοπούλου δηλώνει έτοιμη να δώσει μάχες στην Ευρώπη, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της ενωμένης Ευρώπης και θεωρεί ότι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών είναι η μάχη ανάμεσα στις φωνές του λαϊκισμού και τις δυνάμεις που δεν θέλουν την Ευρώπη από τη μια και στις δυνάμεις που θεωρούν την Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ασφαλή και δυνατή μέσα στην Ευρώπη», λέει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που θεωρεί τις φετινές ευρωεκλογές τις πιο κρίσιμες των πολλών τελευταίων ετών.

Γιατί επιλέγετε να αφήσετε πίσω σας το εθνικό κοινοβούλιο στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία και να δώσετε την ευρωπαϊκή μάχη για τη ΝΔ;

Κατ' αρχάς θέλω να διευκρινίσω ότι δίνω την ευρωπαϊκή μάχη για την Ελλάδα. Αν εκλεγώ, θα είμαι Ευρωβουλευτής της Ελλάδας για να δώσω μάχες για την χώρα μου, για τους Έλληνες πολίτες. Σε αυτές τις Ευρωεκλογές θα δοθεί μια σημαντική μάχη απέναντι σε φωνές λαϊκισμού και δυνάμεις που δεν θέλουν την Ευρώπη. Εμείς είμαστε εδώ για να διατηρήσουμε τις κοινές αρχές και αξίες μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσουμε βήμα και φωνή στους απλούς πολίτες που εμπιστεύονται την Ευρώπη, ειδικά σήμερα στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που έρχεται να αναδιαμορφώσει τη ζωή μας όπως την ξέρουμε σήμερα. Η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι να δώσει αγώνες στο Ευρωκοινοβούλιο με τα ανοιχτά θέματα που έχει τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά ζητήματα. Θα προκύψουν για την Ελλάδα νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες απειλές. Στη σημερινή Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και τοποθέτηση με σαφήνεια, πειστικότητα και πυγμή. Πάνω απ' όλα με αξιοπιστία. Πρέπει να είμαστε εκεί, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε, αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που χρειαζόμαστε για να ορθοποδήσουμε. Εξ' άλλου σε ό,τι με αφορά, όπως έχει αποδείξει η πολιτική μου διαδρομή στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, ποτέ δε δίστασα να δώσω τη μάχη.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας στους κόλπους της;

Στις Ευρωεκλογές ψηφίζουμε για μια Ελλάδα ασφαλή και δυνατή μέσα στην Ευρώπη. Γιατί η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κρίσης, υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης από την Ευρώπη. Εμείς πρέπει να δείξουμε και να πείσουμε ότι η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη. Αλλά μια Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα θα είναι ενεργή, δυνατή, πρωταγωνίστρια. Να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις. Σήμερα η Ευρώπη αλλάζει και ανανεώνεται. Η "παλιά φρουρά" ετοιμάζεται να δώσει τη σκυτάλη σε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και νέους συσχετισμούς, που θα αλλάζουν τα ευρωπαϊκά πράγματα.

Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι, αρθρώνοντας έναν σύγχρονο, σοβαρό και ισχυρό λόγο, να χτίσει νέες συμμαχίες και να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, πάνω στη βάση του κοινού οράματος για την Ευρώπη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, των ίσων ευκαιριών για όλους και της αλληλεγγύης. Το όραμα μιας Ευρώπης που σέβεται τους εθνικούς πολιτισμούς των λαών της, που σέβεται την ιδιοπροσωπία της και προστατεύει τα εξωτερικά σύνορά της.

Ποια είναι η σημασία των Ευρωεκλογών; Τι νομίζετε ότι πρέπει να έχουν κατά νου οι Έλληνες πολίτες μπροστά στην Ευρωκάλπη;

Oι επικείμενες Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων πολλών ετών και μια καθοριστική στιγμή για την απαλλαγή της χώρας από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε, από τη μεταπολίτευση και μετά. Ο πολίτης που μετά από τέσσερα χρόνια θα σταθεί μπροστά στην κάλπη, θα σταθμίσει όλα όσα βίωσε από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, εξαιτίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Και αυτά είναι μόνο ψέματα και λαϊκισμός, νέα μνημόνια και φόροι, ευτελισμός της δημόσιας ζωής και διχασμός και μια εθνική ήττα με τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Και με την ψήφο του στις Ευρωεκλογές, θα στείλει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, πως ήρθε η ώρα να φύγει, γιατί είναι σε ασυμφωνία με τη βούληση της κοινωνίας και τις ανάγκες της χώρας και της εποχής. Με τη δύναμη της ψήφου του ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον που του αξίζει.

Τι μπορεί να αλλάξει στη «Συμφωνία των Πρεσπών»;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Και αυτό είναι ήδη ορατό σε όλους, καθώς από παντού προκύπτουν προβλήματα και απειλές, με κορωνίδα τα θέματα της δήθεν «μακεδονικής» ταυτότητας που άλογα η κυβέρνηση παραχώρησε στους βόρειους γείτονες. Για τη Νέα Δημοκρατία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Μακεδόνες, αλλά και όλοι οι Έλληνες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαφωνούν με τη Συμφωνία, τίποτα δεν τελείωσε. Έχουμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσει, για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες μιας κακής συμφωνίας και είναι το δικαίωμα βέτο στην πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε. Η μάχη για τη Μακεδονία μας θα συνεχιστεί.