Skip to main content

Θεσσαλονίκη - «ΤΥΦΩΕΥΣ»: Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας για ισχυρό σεισμό και φωτιά (vid)

Άσκηση προσομοίωσης των ενόπλων δυνάμεων «ΤΥΦΩΕΥΣ» - Το σενάριο αντιμετώπισης καταστροφής από σεισμό και φωτιά. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η Θεσσαλονίκη πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι μεγέθους της τάξεων των 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ και γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Ο Εγκάλαδος χτυπά τις εγκαταστάσεις καυσίμων στο «873 Α/Κ Στρατόπεδο Κακιούση», στη δυτική πλευρά της πόλης. Κτήρια και γέφυρες, καταρρέουν, δεξαμενές καυσίμων παίρνουν φωτιά, όχημα του στρατού ανατρέπεται με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί σε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Στο στρατόπεδο ηχούν οι σειρήνες, σημαίνει άμεσος συναγερμός, τα κτήρια εκκενώνονται και τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για την διάσωση των ανθρώπινων ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο και αντιμετώπισης των καταστροφών στις υποδομές.



Με συντονισμένες ενέργειες τόσο των ενόπλων δυνάμεων, όσο και της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ και των κατά τόπους διευθύνσεων Πολιτικής Προστασία, ξεκινά σε παράλληλο χρόνο τόσο ο απεγκλωβισμός ατόμου που έχει παγιδευτεί μέσα στο αυτοκίνητό του από χαλάσματα που κατέπεσαν, όσο και της αντιμετώπισης της μεγάλης φωτιάς στα διυλιστήρια καυσίμου του στρατοπέδου αλλά και της παροχής των πρώτων βοηθειών σε εγκαυματίες.



Από τον σεισμό τραυματίζεται ακόμη ένας στρατιωτικός σκύλος φύλαξης στον οποίο επίσης παρέχεται ιατρική φροντίδα.

Λίγα λεπτά αργότερα την ώρα που επιχειρείται η αντιμετώπισης διαρροής καυσίμου σε μεγάλη δεξαμενή, ένα άτομο που συμμετέχει στις εργασίες, πέφτει από μεγάλο ύψος και τραυματίζεται σοβαρά.

Άμεσα στήνεται επιχείρηση αεροδιακομιδής του με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Χιούι», το οποίο παραλαμβάνει τον πολυτραυματία, από διασώστες του ΕΚΑΒ που είχαν ήδη σπεύσει και τον μεταφέρει στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.



Μια άλλη εστία φωτιάς ξεσπά στη δυτική πλευρά του στρατοπέδου με τους επιτελείς να ζητούν την παρέμβαση αεροσκάφους πυρόσβεσης (Cl-415) το οποίο σταθμεύει στην 113 Πτέρυγα Μάχης το οποίο καταφτάνει στο σημείο πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.



Το συντονισμό όλων των ομάδων που επιχειρούν τόσο του στρατού, όσο και των δυνάμεων της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας και την Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το κέντρο επιχειρήσεων εντός του στρατοπέδου, το οποίο διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα επικοινωνιών για την παροχή ολοκληρωμένης επιχειρησιακής εικόνας τόσο στον τοπικό διοικητή όσο και στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.



Τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην πραγματικότητα, ωστόσο αποτελούν την αποτύπωση ενός ρεαλιστικού σεναρίου, μιας άσκησης προσομοίωσης μείζονος ατυχήματος, στο πεδίο με την κωδική ονομασία: «ΤΥΦΩΕΥΣ» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/11 το πρωί στο στρατόπεδο «Κακιούση».

Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, άσκηση τέτοιας κλίμακας για την αντιμετώπιση ατυχήματος από σεισμό και από φωτιά, με τη συμμετοχή διαφορετικών σωμάτων ασφαλείας και την Πολιτικής Προστασίας.

Ή άσκηση «ΤΥΦΩΕΥΣ» πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου Πέτρου Δεμέστιχα, του Διοικητή του Γ’ΣΣ, Αντιστράτηγου Αναστάσιου Σπανού, υψηλόβαθμων επιτελών των σωμάτων ασφαλείας, και εκπροσώπων των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας της άσκησης ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι μια άσκηση αντιμετώπισης φαινομένων τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν και δυστυχώς μπορούν να συμβούν και στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Είναι σημαντικό να υπάρχει οργάνωση, να έχουμε τα μέσα, να έχουμε εκπαίδευση και την ετοιμότητα. Έχουμε τα σχέδια μας, κάνουμε ασκήσεις στα επιτελεία μας και αυτά πρέπει να δοκιμαστούν στο πεδίο, αν δεν δοκιμαστούν στο πεδίο για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα όταν θα έρθει η ώρα να γίνουν να μην ανταποκριθούμε σωστά. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με όλους τους φορείς μόνο κέρδος και όφελος μπορεί να έχει, να γίνουμε καλύτεροι και να ανταποκριθούμε γρηγορότερα και σωστά σε αυτές τις καταστροφές. Οι δυνατότητες που είδαμε σήμερα αναδεικνύουν ένα αίσθημα ασφάλειας και είμαι σίγουρος ότι αν ποτέ χρειαστεί, βάση αυτού που είδαμε, θα ανταποκριθούμε άριστα».



Ποιος ήταν ο Τυφωεύς

Στην Ελληνική μυθολογία ο Τυφών ή Τυφάων ή Τυφωεύς ήταν γιγαντιαίο τερατώδες ον που γέννησε η Γαία μετά την εξόντωση των Γιγάντων. Όταν οι θεοί του Ολύμπου νίκησαν τους Γίγαντες, η Γαία γεμάτη οργή, πόνο και αγανάκτηση πήγε και βρήκε τον Τάρταρο και μαζί του απέκτησε τον Τυφώνα.

Το μέγεθος και η δύναμή του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα παιδιά της Γαίας. Ήταν μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και το κεφάλι του έφτανε τα αστέρια. Τα ανοικτά του χέρια έφταναν από την Ανατολή ως τη Δύση. Στους ώμους του είχε εκατό κεφάλια δρακόντων. Το σώμα του μέχρι τη μέση έμοιαζε με άνθρωπο, αλλά απ' τη μέση και κάτω είχε σώματα κουλουριασμένων φιδιών. Από τα μάτια του έβγαινε φωτιά και από τα κεφάλια του παντοειδείς κραυγές και συριγμοί.