Skip to main content

Ασλανίδου: Προσφυγικό «alert» για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Άρθρο στη Voria.gr της Σοφίας Ασλανίδου, πρώην εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Προσφύγων και Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.

της Σοφίας Ασλανίδου*

Το προσφυγικό ήταν μια από τις προτεραιότητες της απερχόμενης διοίκησης Μπουτάρη γιατί αντιλήφτηκε γρήγορα την κρισιμότητα της κατάστασης. Ήταν από τους λίγους δήμους που είχε εντεταλμένο σύμβουλο για το προσφυγικό, που με υπογραφή δημάρχου συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έργου και η οποία είχε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης ένταξης των προσφύγων στην πόλη. Δυστυχώς το προσφυγικό το θυμούνται όταν ξεσπάσει η κρίση, όταν οι διακινητές χτυπήσουν την πόρτα και αναστατώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, όταν κάποιοι θερμοκέφαλοι γονείς θα στηθούν έξω από τα σχολεία για να υπενθυμίσουν την καθαρότητα της φυλής μας. Τότε είναι ήδη αργά, αν οι φορείς δεν προβλέψουν και δεν θωρακίσουν τις κοινωνίες με δράσεις και παρεμβάσεις ώστε η ένταξη αυτών των ανθρώπων να γίνει με όσο το δυνατό πιο ήπιο τρόπο. Οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, μπορούν όμως σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς οργανώσεις και πολιτικούς φορείς να κάνουν μια διαχείριση του προσφυγικού που να κοσμεί πόλη τους. Η απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη αυτό έκανε. Βραβεύτηκε για αυτό το 2018 στην Σιγκαπούρη, όπου είχα την τιμή να παραλάβω το βραβείο.

Μαζί με τον δήμο της Αθήνας δημιουργήσαμε ένα δίκτυο 11 πόλεων ώστε να ανταλλάσουμε καλές πρακτικές. Δεν το κάναμε μόνο στην Ελλάδα συνεργαστήκαμε και με πόλεις της Ευρώπης στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες καλών πρακτικών. Εντάξαμε όλες τις δράσεις στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, ένα άτυπο όργανο στο οποίο δώσαμε ζωή. Δημιουργήσαμε δομές για παιδιά προσχολικής ηλικίας προσφύγων αλλά και Ελλήνων στο κέντρο της πόλης με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Κάναμε παρεμβάσεις στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς ώστε να είναι έτοιμοι για την αντιμετώπιση των νέων εισερχόμενων στα σχολεία. Δημιουργήσαμε τάξεις ενισχυτικής διδασκαλίας. Με παρεμβάσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής κάναμε προσπάθειες να επιλύουμε προβλήματα της καθημερινότητας των προσφύγων (π.χ. ΑΜΚΑ, ΟΑΣΘ). Δημιουργήσαμε ειδικές εκπομπές στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης στην TV100 και FM100 για τους πρόσφυγες αλλά και με τους πρόσφυγες ώστε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε του πολίτες.

Οργανώσαμε μαθήματα μητρικής γλώσσας στα αραβικά και στα αφγανικά για ενήλικες και για παιδιά στα σχολεία της πόλης Το θέμα της ομαλής ένταξης περνάει και μέσα από την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας. Ταυτόχρονα με εθελοντές δασκάλους κατά την διάρκεια των θερινών μηνών παραχωρήθηκαν σχολικές αίθουσες για την εκμάθηση ως ξένης της ελληνικής γλώσσας. Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις-επιμορφώσεις που αφορούσαν θέματα εκπαίδευσης, βίας κατά των γυναικών, δημοκρατικής παιδείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προγράμματα όπως ¨τα ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά» με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχος, προγράμματα ειδικά που αφορούσαν την τέχνη κα την θεατρική παιδεία ώστε να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κουλτούρας αποδοχής της συμπερίληψης της διαφορετικότητας.

Τι καταφέραμε με όλα αυτά; Να μη προκαλέσουμε αντιδράσεις στην πόλη που θα αμαυρώνουν την προσφυγική παράδοση της πόλης. Αυτοί οι άνθρωποι ζητούν άσυλο στην χώρα μας και από ότι φαίνεται δεδομένης της ευρωπαϊκής πολιτικής θα μείνουν στην χώρα μας. Αν θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά οφείλουμε να μη κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα που και για μας αλλά και για τους πρόσφυγες την δημιούργησαν άλλοι. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να την διαχειριστούμε. Το παιγνίδι παίζεται αλλού. Μπορεί πολύ εύκολα να βρεθούμε όλοι μας με μια βαλίτσα στο χέρι και να αναζητούμε άσυλο σε άλλες χώρες. Η απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη δεν έδειξε μόνο ανθρώπινη ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων, αλλά και ανέδειξε το ζήτημα ως ζήτημα που απαιτεί ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και διεθνείς συνεργασίες. Σήμερα η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Απαιτεί επαγρύπνηση και οργάνωση.

*Η Σοφία Ασλανίδου είναι καθηγήτρια και πρώην εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Προσφύγων και Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.