Skip to main content

Αθέμιτο ανταγωνισμό από ιατρεία καταγγέλλουν τα κέντρα αισθητικής

Με επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τους.

Αθέμιτο αναγωνισμό από ιατρεία που παρέχουν αισθητικές πράξεις εις βάρος των εργαστηρίων αισθητικής καταγγέλλει με επιστολή της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού η Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος.

Όπως καταγγέλλει η ΕΕΠΑΒΕ σε σχετική ανακοίνωση, οι ΚΑΔ των ιατρών παραμένουν σε λειτουργία σε αντίθεση με αυτούς των εργαστηρίων αισθητικής, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις με διακριτικό τίτλο Ιατρική Αισθητική, Ιατρεία Δερματολόγων και Πλαστικών Χειρουργών να επιδίδονται σε προωθητικές ενέργειες σε ΜΜΕ και social media με τις οποίες «προτείνεται στο καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει να επισκέπτεται τους χώρους αυτούς, για υπηρεσίες φροντίδας (και όχι για λόγους υγείας όπως θα περίμενε κανείς εν μέσω καραντίνας) καθώς παραμένουν ανοιχτοί, επειδή ο ΚΑΔ των Γιατρών είναι σε ισχύ».

«Άρα οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής που απαγορεύτηκαν βάσει του ΦΕΚ, μέσα από αυτό το παραθυράκι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό και για την δημόσια υγεία» σημειώνει η Ένωση. Παράλληλα παραθέτει την απάντηση της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδιοσιολογικής Εταιρείας έπειτα από σχετικό ερώτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία, όπως επισημαίνει η ΕΕΠΑΒΕ, διαπιστώνεται «η αμετακίνητη στάση της, σε ότι αφορά την λειτουργία τους, μιας και η Ιατρική ομπρέλα, τους το επιτρέπει, με την κίνηση αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να πέφτει ουσιαστικά στο κενό».

Η Ένωση Επαγγελματιών Αισθητικών Βορείου Ελλάδος ζητεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ερευνήσει τα όσα παραθέτει και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες  «διασφαλίζοντας, πως οι επιχειρήσεις και τα ιατρεία  αυτά θα σταματήσουν την παροχή  υπηρεσιών αισθητικής, υπηρεσίες δηλαδή που είναι κοινές με τον ΚΑΔ 96.02.13.02».

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΠΑΒΕ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού:

Προς
 Επιτροπή  Ανταγωνισμού
Θέμα:  Αθέμιτος Ανταγωνισμός μεταξύ  Ιατρείων που παρέχουν αισθητικές πράξεις και Εργαστηρίων Αισθητικής  που βρίσκονται σε αναστολή λόγω των μέτρων Covid 19.         

Αξιότιμοι κύριοι

Οι αισθητικοί είμαστε απόφοιτοι των παραϊατρικών σχολών των Τ.Ε.Ι, και πλέον του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα εργαστήρια Αισθητικής είναι μονάδες που ανήκουν στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και κατέχουν άδεια λειτουργίας η οποία χορηγείται από την Διεύθυνση Υγείας των κατά τόπους  Περιφερειών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β' 4899/06-11-20  άρθρο 1,  δραστηριότητα 26 :Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες κ.λ.π) , έχουν ανασταλεί. Διαπιστώσαμε ωστόσο πως επιχειρήσεις με διακριτικό τίτλο Ιατρική Αισθητική, Ιατρεία Δερματολόγων και Πλαστικών Χειρουργών,ότι προωθούν υπηρεσίες φροντίδας, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα social media. Στις εν λόγω προωθητικές ενέργειες προτείνεται στο καταναλωτικό κοινό να συνεχίσει να επισκέπτεται τους χώρους αυτούς ,για υπηρεσίες φροντίδας (και όχι για λόγους υγείας όπως θα περίμενε κανείς εν μέσω καραντίνας) καθώς παραμένουν ανοιχτοί ,επειδή ο ΚΑΔ των Γιατρών είναι σε ισχύ.

Τα συγκεκριμένα ιατρεία- επιχειρήσεις  (ιατρεία με διακριτικό τίτλο “Αισθητικής Ιατρικής” που λειτουργούν κάτω  από την ομπρέλα των Δερματολόγων, Πλαστικών Χειρουργών), στηρίζονται σε δύο κατηγορίες υπηρεσιών:  

α. Αυτές που πραγματοποιούνται από  γιατρό (ενέσιμα ,μικροεπεμβάσεις ,αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων κ.τ.λ) και

β.σε αυτές που πραγματοποιούνται από αισθητικό (laser αποτρίχωση, περιποιήσεις προσώπου και σώματος , χειρισμός διαφόρων μηχανημάτων για την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων κ.τ.λ)

Με το να είναι σε ισχύ ο ΚΑΔ των Ιατρών, αυτές οι επιχειρήσεις-ιατρεία συνεχίζουν ανεμπόδιστα και με την άδεια του νόμου, (μετακίνηση 2 σε γιατρό), να λειτουργούν κανονικά.

Άρα οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής που απαγορεύτηκαν βάσει του παραπάνω ΦΕΚ, μέσα από αυτό το παραθυράκι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό και  για την δημόσια υγεία.

Προφανώς για αυτό το λόγο προέκυψε εύλογα το ερώτημα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών προς στην Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, την απάντηση της οποίας σας παραθέτουμε στο παράρτημα  (ΕΔΑΕ 11.11.20 αρ.πρωτ.124), για το αν θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα τέλεσης ιατρικών αισθητικών πράξεων στα δερματολογικά ιατρεία κατά την περίοδο της καραντίνας.

Επ Αυτού:

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΑΕ μπορείτε να διαπιστώσετε την αμετακίνητη στάση της, σε ότι αφορά την λειτουργία τους, μιας και η Ιατρική ομπρέλα, τους το επιτρέπει, με την κίνηση αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να πέφτει ουσιαστικά στο κενό.   

Οι συνέπειες που προκύπτουν είναι άμεσες

1.Καταλύεται η έννοια του ελεύθερου και υγιή ανταγωνισμού. Την στιγμή που έχουν κλείσει τα εργαστήρια Αισθητικής ανά την επικράτεια, το καταναλωτικό κοινό κατευθύνεται αποκλειστικά σε αυτές τις επιχειρήσεις,  καθιστώντας τις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας μονοπώλιο των γιατρών.  

2.Τα εργαστήρια αισθητικής ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και οι αισθητικοί ως επαγγελματίες υγείας παραγκωνίζονται και φέρονται να είναι αναξιόπιστοι, ως προς την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Δημιουργείται μία παραπλανητική για το καταναλωτικό κοινό αίσθηση, ότι είναι ασφαλές να δέχεται περιποιήσεις σε ένα ιατρείο και ότι είναι επικίνδυνο να τις δέχεται σε ένα εργαστήριο αισθητικής. Προκαλούν με τον τρόπο αυτό μια άμεση δυσφήμιση στον κλάδο των Εργαστηρίων Αισθητικής.

3. Οδηγούν την ευαίσθητη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε συνθήκες ασφυκτικού κλοιού, με αποτέλεσμα  τον αφανισμό  των ατομικών τους επιχειρήσεων.

4. Καταλύεται το άρθρο 4 του συντάγματος για ισονομία και ισοτιμία των Ελλήνων πολιτών καθώς απαγορεύεται στους αισθητικούς που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες να ασκήσουν το επάγγελμά τους στις επιχειρήσεις τους, αλλά επιτρέπεται να το ασκήσουν ώς ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να ερευνήσετε τα όσα σας παραθέτουμε,και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες  διασφαλίζοντας, πως οι επιχειρήσεις και τα ιατρεία  αυτά θα σταματήσουν την παροχή  υπηρεσιών αισθητικής, υπηρεσίες δηλαδή που είναι κοινές με τον ΚΑΔ 96.02.13.02

Με εκτίμηση
το ΔΣ της ΕΕΠΑΒΕ

Η απάντηση της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπως την παραθέτει η ΕΕΠΑΒΕ:

1.ΕΔΑΕ 11.11.20 αρ.πρωτ.124
   “Προς Τον
    Πρόεδρο του Ι.Σ.Α., κ. Γ. Πατούλη
   Κοιν.:
  -ΕΟΔΥ
  -Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Π.Φ.Υ.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σε απάντηση του ερωτήματος που μας θέσατε για την δυνατότητα συνέχισης τέλεσης ιατρικών αισθητικών πράξεων στα δερματολογικά ιατρεία για το διάστημα 7/11-30/11/2020, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής: Όλες οι ιατρικές πράξεις που τελούνται στα δερματολογικά ιατρεία, ανάμεσα στις οποίες είναι η αποτρίχωση με laser, η χρήση βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικού οξέος, γίνονται κάτω από τις αυστηρές συνθήκες που ορίζουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Από τον Μάρτιο 2020, που η χώρα μπήκε για πρώτη φορά σε καθολική καραντίνα, μέχρι και σήμερα, τα μέτρα αυτά τηρούνται απαρέγκλιτα από όλη την δερματολογική κοινότητα.

Προς ενημέρωσή σας, η αποτρίχωση με laser είναι ιατρική πράξη και έχει πληθώρα ιατρικών ενδείξεων. Επί παραδείγματι, η αποτρίχωση με laser είναι μία από τις βασικότερες ιατρικές πράξεις αντιμετώπισης του δασυτριχισμού, της υποτροπιάζουσας θυλακίτιδας, της ιδρωταδενίτιδας και πολλών άλλων. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα αναγνωρίσει την ανάγκη διαχωρισμού της ιατρικής από την αισθητική ένδειξη των ιατρικών πράξεων laser.

H βοτουλινική τοξίνη (botox) έχει ως ιατρικές ενδείξεις την υπεριδρωσία, τον μυϊκό σπασμό, τη νόσο Darrier, ενώ το υαλουρονικό οξύ (fillers) ενδείκνυται για αποκαταστάσεις ουλών, για δυσμορφίες προσώπου με σοβαρές ψυχιατρικές προεκτάσεις, οι οποίες επηρεάζουν δραστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Εξ όσων γνωρίζουμε, ο ΚΑΔ των δερματολογικών ιατρείων είναι εν ισχύ και επομένως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την τέλεση όλων των προαναφερόμενων ιατρικών πράξεων.
 
Μετά τιμής
Το ΔΣ της Ε.Δ.Α.Ε.