Skip to main content

Aθώωση ακτιβιστών που κατέβασαν πορτρέτα του Μακρόν

Δικαστήριο στη Λυών απάλλαξε από την κατηγορία της κλοπής δυο ακτιβιστές οι οποίοι είχαν αφαιρέσει πορτρέτα του Εμανουέλ Μακρόν.

Πρωτοφανής και αναπάντεχη θεωρήθηκε η χθεσινή απόφαση δικαστηρίου της Λυών που απάλλαξε από την κατηγορία της κλοπής δύο ακτιβιστές για το κλίμα.

Η κατηγορία ήταν ότι αφαίρεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο από το δημαρχείο του κεντρικού 2ου διαμερίσματος των Παρισίων, το επίσημο πορτρέτο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το χρησιμοποίησαν σε διαμαρτυρία.

Πράξη καταδικαστέα για τη δημοκρατία αφού έχουμε συνδυασμό κλοπής και πολιτικής ανυπακοής. Παρ’ όλα αυτά ο δικαστής έκρινε ότι οι δράστες είχαν ένα «νόμιμο κίνητρο», «την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα» και τους αθώωσε.

Ιστορική απόφαση

Εκφράσεις όπως «κατάσταση ανάγκης», «άμεσος και σοβαρός κίνδυνος εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής» ήταν οι βασικές εκφράσεις στο αιτιολογικό της απόφασης.

Παρότι εξέπληξε τους πάντες, η απόφαση αυτή θεωρείται «ιστορική» από αυτούς που αγωνίζονται για την εφαρμογή των αποφάσεων των Παρισίων για το κλίμα στη σύνοδο COP 21.

Με την ιδέα που είχαν και πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να αφυπνίσουν τον πρόεδρο ξεκρεμώντας το πορτρέτο του εγκαινιάσθηκε  ένα είδος μόδας που μιμήθηκαν και άλλοι ακτιβιστές τους οποίους πλέον ονομάζουν «decrocheurs » («ξεκρεμαστές»).  Τελευταία δράση τους είναι η επίδειξη  επτά πορτρέτων του Μακρόν σε διαμαρτυρία στο Μπιαρίτζ κατά το G7.

Δώδεκα ακόμα δίκες αναμένονται έως τον Σεπτέμβριο του 2020 με πλεονέκτημα για τους decrocheurs το δεδικασμένο της Λυών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle