Skip to main content

Αθωώθηκαν αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών στα σύνορα σε διαμαρτυρία για τις Πρέσπες

Πρόκειται για αγρότες που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στους Ευζώνους κατά τις οποίες είχε κλείσει ο δρόμος.

Αθώοι κρίθηκαν από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς ο πρόεδρος του σωματείου αγροτοκτηνοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης και οι αγρότες Βασίλειος Ιωαννίδης από το Πολύκαστρο, Δημήτριος  Βλαχάκης από το Βαφειοχώρι και Ευστάθιος Κωνσταντινίδης από την Ποντοηράκλεια.

Οι τέσσερις αγρότες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, δικάστηκαν την Τρίτη 3 Μαΐου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών ως εκ της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Τελωνείο Ευζώνων αγροτών και πολιτών γενικότερα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλα διαδραματίστηκαν στις 24 Ιανουαρίου του 2019, παραμονή της επικύρωσης με απόφαση της Βουλής (25 Ιανουαρίου 2019) της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε συνομολογηθεί στις 18 Ιουνίου του 2018 μεταξύ των δυο κυβερνήσεων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι τότε στα σύνορα μπροστά από το Τελωνείο βρέθηκαν περισσότεροι από 2.000 πολίτες κυρίως του Κιλκίς, αλλά και από όμορους νομούς της Κ. Μακεδονίας ενώ επικεφαλής όλων τέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης και ο τότε Δήμαρχος της Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης ως αποτέλεσμα και της συλλογικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προσκάλεσε τους δημότες και εν πομπή κατευθύνθηκαν στα σύνορα.

Ο κ. Καρυπίδης στην απολογία του είπε: Μεγάλωσα έχοντας μπροστά στα μάτια μου το μετάλλιο που απένειμε η Πολιτεία στον πατέρα μου για την υπεράσπιση της Πατρίδας μας και της Μακεδονίας μας ειδικότερα.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν όλοι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο αναφερόταν και σε πέμπτο αγρότη, από τα Γιαννιτσά, ο οποίος έχασε στο μεσοδιάστημα τη ζωή του χτυπημένος από τον κορωνοϊό.

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των τεσσάρων κατηγορουμένων και οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κιλκίς ομόφωνα αθώωσαν και τους τέσσερις αγρότες.