Skip to main content

120.000 ερωτηματολόγια για την επόμενη μέρα των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη

Έρευνα σε δρόμους, νοικοκυριά και ΜΜΜ από Αττικό Μετρό - Κρίνεται πού θα επεκταθεί το μετρό Θεσσαλονίκης και πώς θα συνδυαστούν τα μέσα μεταφοράς

Ολοκληρωμένη έρευνα σε δρόμους, νοικοκυριά και μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκίνησε η Αττικό Μετρό, με στόχο να χαρτογραφήσει τις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης.

Περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά την τελευταία ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, γίνεται μία πλήρης χαρτογράφηση των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού με όλα τα μέσα μεταφοράς. Στόχος του εγχειρήματος, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μελέτης ανάπτυξης μετρό Θεσσαλονίκης, είναι να τεκμηριωθεί το προς ποιες περιοχές πρέπει να επεκταθεί ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος.

Συνολικά, θα συμπληρωθούν 120.000 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 100.000 σε οδηγούς, με τα συνεργεία να έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία από τις 20 Σεπτεμβρίου στα πρώτα από τα συνολικά 42 επιλεγμένα σημεία με τη συνδρομή της Τροχαίας. Η έρευνα επίσης θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος σε 12.000 νοικοκυριά, σε 700 πεζούς και ποδηλάτες, σε ΚΤΕΛ, αεροδρόμιο και σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει μέτρηση των επιβατών σε όλες τις λεωφορειακές γραμμές.

«Είναι πάρα πολύ βασικό να προχωρήσουν οι επεκτάσεις του μετρό. Όλοι λίγο – πολύ έχουμε μία αίσθηση προς τα που πρέπει να επεκταθεί το μετρό και μία από τις προτεραιότητες είναι αυτή της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά στην για να πας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσεις χρηματοδότηση θα πρέπει ό,τι εσύ αισθάνεσαι ως ένστικτο να αποδεικνύεται από τους αριθμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος. Ο ίδιος σημείωσε πως η μελέτη γίνεται να διερευνηθεί πώς κινούνται οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ώστε πέρα από τις επεκτάσεις του μετρό να μελετηθεί πώς πρέπει να αναδιαταχθούν οι λεωφορειακές γραμμές της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ταχιάος τόνισε πως για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος χρειάζεται η βοήθεια των πολιτών, σημειώνοντας πως η έρευνα στα νοικοκυριά είναι πολύ δυσκολότερη, καθώς πολλοί διστάζουν να ανοίξουν στα σπίτια τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε 200 τηλεφωνήματα μόλις ένας άνοιξε το σπίτι του και πρόσθεσε ότι όλοι οι μελετητές είναι απολύτως πιστοποιημένοι και εμβολιασμένοι.

 

Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει και έρευνα μετακινήσεων από μελετητές σε επιλεγμένα σημεία, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο σε όλα τα πεδία και να παραδοθεί σε 22 μήνες από την έναρξή της, δηλαδή στα τέλη του 2023.