Skip to main content

Αυλαία για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου-«Η καρδιά της 7ης Τέχνης χτυπά στη Θεσσαλονίκη»

Τελετή έναρξης απόψε για το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Η αυλαία άνοιξε με την ταινία «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιουάν.

Τα φώτα χαμήλωσαν, οι οθόνες ζωντάνεψαν και η ώρα η καρδιά της 7ης Τέχνης να χτυπήσει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου έφτασε.

Από τις 19.00 οι λάτρεις του σινεμά αλλά και του Φεστιβάλ έφτασαν στο Ολύμπιον για να παρακολουθήσουν την ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ, το οποίο επιστρέφει στις αίθουσες μετά από έναν χρόνο μακριά από το κοινό του.

Μεταξύ των φίλων του σινεμά το παρών έδωσαν και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και ο δήμρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα, η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης εξέφρασαν τη χαρά τους που το Φεστιβάλ επέστρεψε σπίτι του. Η κ. Ζαλαντό σημείωσε πως τα δύο χρόνια μακριά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, το ίδιο το φεστιβάλ αλλά και οι διοργανωτές του έμαθαν να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες και να «βλέπουμε Φεστιβάλ μαζί και από κοντά αλλά και από μακριά».

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε το Φεστιβάλ σε μία περίοδο που αρκετές αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις δεν τα κατάφεραν. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι ξανά σε μία αίθουσα με κόσμο και έναν θεσμό για την πόλη, τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος. Ο υφυπουργός έκανε λόγο επίσης και για τις προϋποθέσεις που πληρεί το Φεστιβάλ. «Μιλάμε για ένα Φεστιβάλ συμπεριληπτικό που δίνει φωνή σε όλους, όλες και όλα αλλά και μία προσβάσιμη διοργάνωση. Είναι ένα φεστιβάλ ελληνικό, αναπτυξιακό και ευέλικτο», τόνισε.



Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης αφού σχολίασε τα χρόνια που πέρασε από φοιτητής στο Φεστιβάλ έκανε λόγο για ένα Φεστιβάλ που συμβάλλει στο να συμβαδίσει ο σύγχρονος πολιτισμός με την ανάπτυξη. «Η καρδιά της Έβδομης Τέχνης χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Χτυπά στις σκοτεινές αίθουσες όπου ξαναβρισκόμαστε, μετά από μία δύσκολη περίοδο. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει και πάλι εφέτος η καρδιά του πολιτισμού», σημείωσε ο ίδιος. «Το Φεστιβάλ γύρισε τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε», σχολίασε.


Με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο γεγονός πως το φεστιβάλ συναποτέλεσε στο να γίνει η περιφέρεια πόλος έλξης μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. Παράλληλα, με αφορμή τα εγκαίνια του Φεστιβάλ έδωσε την υπόσχεση ότι το Film Office θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ανάγκη να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.


Ο δήμαρχος στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης ανέφερε πως «μπορεί η Θεσσαλονίκη να κοκκίνισε αλλά το Φεστιβάλ θα το υποδεχθούμε με κόκκινα χαλιά». Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως η πόλη και ο δήμος αγαπάει το Φεστιβάλ και αδημονούσε να το υποδεχτεί. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που περάσαμε και πάλι στις δια ζώσης προβολές γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι η ίδια χωρίς τον αέρα του Φεστιβάλ».



Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη, καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε η ταινία «Το γεγονός» της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Οντρέ Ντιουάν, που προκάλεσε αίσθηση στη Βενετία και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα.

Μέσα από μια συγκινητική ιστορία πόνου, δύναμης και ελπίδας, η ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του.