Skip to main content

Αβραμόπουλος:Από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία η Συνοριοφυλακή της ΕΕ

Κατά την επίσκεψή του στην έδρα της EBCGA ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε το έργο του Οργανισμού και συνεχάρη του συνοριοφύλακες.

Τους συνοριοφύλακες συνεχάρη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος για την βοήθεια τους προς τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA), στηΑβρα Βαρσοβία ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως όταν είχε οριστεί ως Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, πριν από 5 χρόνια, κανείς δεν θα ήταν σε θέση να προβλέψει τι θα συνέβαινε σε διάστημα 5 μηνών. «Η μετανάστευση και η ασφάλεια έγιναν τα σημαντικότερα θέματα στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί την κατάσταση. Το χαρτοφυλάκιό μου έγινε ίσως το πιο σημαντικό πολιτικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή έπρεπε να ξεκινήσω την οικοδόμηση της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Δεν ήταν εύκολο, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, έπρεπε να πείσουμε τα κράτη μέλη να εμπιστευτούν το ένα το άλλο και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, αλλά και να συνεργαστούν για να οικοδομήσουμε την πολιτική μας για τη μετανάστευση».

«Γνωρίζετε ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα απλό φαινόμενο. Καθορίζει πολιτικά το μέλλον της Ευρώπης. Βλέπετε τι συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη. Η μετανάστευση επικρατεί στην εγχώρια πολιτική ατζέντα. Οι άνθρωποι απαιτούν περισσότερα και επιθυμούν καλύτερη διαχείριση των κοινών μας συνόρων και αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Αυτό είναι το καθήκον αυτού του Οργανισμού. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για εμάς, για τα κράτη μέλη αλλά και για τους ευρωπαίους πολίτες για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα της μετανάστευσης αλλά και άλλα ζητήματα εσωτερικών υποθέσεων.

Είμαι περήφανος που ενισχύσαμε σημαντικά τον Οργανισμό και διαθέσαμε σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Το έργο του Οργανισμού ήταν ουσιαστικής σημασίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη βελτίωση της ασφάλειας, συμβάλλοντας συνολικά στην εσωτερική ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν».

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή καλείται να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων» , ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «προσφέραμε στον Οργανισμό τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν στα σύνορα της ΕΕ κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Επειδή κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ζούμε σε έναν εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποκαλούν την εποχή μας "την εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας".

Η ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή σηματοδοτεί την αναβαθμισμένη ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις μελλοντικές προκλήσεις όπου υπάρχει ανάγκη. Η δημιουργία ενός κοινού σώματος συνοριοφυλάκων με τα υψηλότερα πρότυπα εκπαίδευσης για την υποστήριξη χωρών που βρίσκονται σε πίεση αποτελεί ορόσημο. Πρόκειται για ένα επίτευγμα  που αντικατοπτρίζει την αξία της αλληλεγγύης στην οποία οικοδομείται η Ένωση μας και αναδεικνύει τη διαφορά που μπορεί να κάνει η ΕΕ όσον αφορά στη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων.

Κάθε ένας από τους συνοριοφύλακές και ο καθένας από εσάς, κάνει τη διαφορά βοηθώντας τα κράτη μέλη να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για μένα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική δουλειά σας, και για τη δουλειά των συνεργατών σας που βρίσκονται σε τρίτες χώρες υπό δύσκολες συνθήκες. Σήμερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, νιώθω ένα πραγματικό μέλος της μεγάλης οικογένειας σας.

Η ταχεία και πλήρης εφαρμογή του νέου Κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ. Ενώ η κ. Ylva Johansson θα αναλάβει σύντομα τις αρμοδιότητές μου, θα συνεχίσω να σας υποστηρίζω και είμαι βέβαιος ότι το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εξακολουθεί να υποστηρίζει και να συνεργάζεται μαζί σας όπως και στο παρελθόν.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το έργο σας αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της ευρωπαϊκής απάντησης στις πολύπλευρες προκλήσεις στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό που κάνετε σε καθημερινή βάση, επηρεάζει άμεσα τους πολίτες μας. Δημιουργεί για αυτούς μια πιο ανθεκτική και καλύτερα προστατευμένη Ευρώπη.

Αυτός ο Οργανισμός, χάρη σε όλους σας, έχει σημειώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχετε επανειλημμένα δείξει επαγγελματισμό και δέσμευση. Βασίζομαι σε όλους σας για να συνεχίσετε, σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εκπληρώσετε αυτές τις απαιτήσεις. Σας ευχαριστώ για την αφοσίωσή σας και γι’ αυτά τα 5 χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του.