Skip to main content

ΑΖΚ: Μαθητές γνωρίζουν τις επιχειρήσεις με το Παραγωγικό Σκασιαρχείο

Μαθητές επισκέπτονται καινοτόμες επιχειρήσεις κάνοντας... Παραγωγικό Σκασιαρχείο. Για τρίτη χρονιά η πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες –ίσως γι’ αυτό και εξαιρετικά αθόρυβη- πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι το Παραγωγικό Σκασιαρχείο, που οργανώνεται για τρίτη σχολική χρονιά.

Πρόκειται για επισκέψεις που πραγματοποιούν μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας σε καινοτόμες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ώστε να έρθουν σε επαφή με ένα αληθινό επαγγελματικό περιβάλλον και μάλιστα σε τομείς που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια κι επομένως αποτελούν για τους ίδιους τους μαθητές δυνητικές επιλογές απασχόλησης. Όπως σημειώνει η κ. Λήδα Παπατζήκα, υπεύθυνη του προγράμματος εκ μέρους της ΑΖΚ ΑΕ, πρόκειται για δράση επαγγελματικού προσανατολισμού, που στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά, γι’ αυτό την έχει εγκρίνει και την υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.  

Οι μαθητές επισκέπτονται τις επιχειρήσεις και μέσω επιτόπιων συζητήσεων με στελέχη των εταιρειών ενημερώνονται τόσο για τις συνθήκες εργασίας, όσο και για τις προοπτικές που υπάρχουν. Πρόκειται στην ουσία για μια «συμβουλευτική σταδιοδρομίας» που έχει στόχο την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του μαθητικού πληθυσμού αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες αλλά και με επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Διότι αν κάτι λείπει από τα ελληνικά σχολεία είναι οι αυθεντικές εμπειρίες, που είναι περιορισμένες σε σχέση με τα μαθήματα στην τάξη. Παράλληλα, οι μαθητές στις επισκέψεις τους έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια STEAM, τα οποία υλοποιούνται από τον επιστημονικό συνεργάτη STEAMULATOR, προσαρμοσμένα αποκλειστικά στο κύριο αντικείμενο κάθε επιχείρησης και στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να λύσουν απευθείας οποιαδήποτε απορία τους, ώστε σε δεύτερη φάση, στη διαδρομή προς τις επαγγελματικές τους επιλογές,  να επεξεργαστούν μόνοι τις πληροφορίες, ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη για τους ίδιους απόφαση.

Την περσινή σχολική περίοδο στο πλαίσιο του Παραγωγικού Σκασιαρχείου περισσότεροι από 320 μαθητές από εννέα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν 11 καινοτόμες επιχειρήσεις. Για φέτος το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί το Πάσχα. Μέχρι τότε θα γίνουν τουλάχιστον δέκα εξορμήσεις, εκ των οποίων οι τρεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Ήδη μαθητές από το ΕΠΑΛ Νάουσας επισκέφθηκαν την APIFON και ακολουθούν τα Εκπαιδευτήρια Πλάτων της Κατερίνης που θα πάνε στη VELTIO και το 1ο ΓΕΛ Κιλκίς που θα περάσει το κατώφλι της EPSILONET. Η κ. Παπατζήκα διαβεβαιώνει ότι οι μαθητές αποκομίζουν τις καλύτερες εντυπώσεις από την αυθεντική εμπειρία της επίσκεψης σε μία κανονική καινοτομική επιχείρηση, στην οποία εργάζονται επιστήμονες και ερευνητές. Αλλά και οι επιχειρήσεις είναι απόλυτα ικανοποιημένες από την επίσκεψη των μαθητών, οι οποίοι αποτελούν την επόμενη ημέρα για την αγορά, την έρευνα, τις επιχειρήσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των επιχειρήσεων που συμβάλλει στην υλοποίηση του Παραγωγικού Σκασιαρχείου ανοίγοντας τυις πόρτες τους στους μαθητές, απαρτίζεται από τις ακόλουθες εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια, ΒΕΤΑ CAE SYSTEMS, ALUMIL, KLEEMANN, EPSILONNET, VELTIO, COMQUENT, BLOCKACHAIN, LEADERS LAB, OLYMPIA ELECTRONICS, ITRUST, ELEKTRONIO, APIFON, DATAWAYS, CHIMAR και GS SAMARAS.