Skip to main content

«Black Friday» για όλο το καλοκαίρι προτείνει ο Γιουτίκας

Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης προς τους Σταϊκούρα και Γεωργιάδη με δέσμη μέτρων για τη στήριξη του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου

Σειρά μέτρων για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο λουκέτων στην αγορά προτείνει με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Ο κ. Γιουτίκας το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε σειρά τηλεδιασκέψεων με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να του καταθέσουν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση του ισχυρού πλήγματος που δέχτηκε ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έπειτα από τη συγκέντρωση των αιτημάτων, ο κ. Γιουτίκας διαμόρφωσε μια δέσμη προτάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε σε καταστήματα και επιχειρήσεις το αναγκαστικό κλείσιμό τους. Στόχος είναι με τα μέτρα αυτά να αναθερμανθεί η αγορά, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιουτίκας προτείνει μια παρατεταμένη περίοδο εκπτώσεων, για να ενισχυθεί και η κατανάλωση, σαν μια διαρκή Black Friday, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κύριο μέτρο είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ώστε να αποτραπεί το ντόμινο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Μέτρο που ζητεί και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει στις επιστολές του προς τους υπουργούς ο κ. Γιουτίκας, η μόνη αποτελεσματική λύση για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο δανεισμός τους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των ανελαστικών οικονομικών τους υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί σε πρώτη φάση κατά την περίοδο που μένουν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων και σε δεύτερη φάση από την επαναλειτουργία της αγοράς έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να παγώσουν το χρόνο του αναγκαστικού κλεισίματος και να εκκινήσουν από το σημείο που βρίσκονταν πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Χωρίς, γενναίο πακέτο ενισχυτικών μέτρων, όπως αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και η εθνική οικονομία να ανακάμψει», τονίζει ο κ. Γιουτίκας.

Επίσης, με βάση την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, για απευθείας αποπληρωμή των οφειλομένων των επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα ή το φορέα που θα χορηγήσει τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, θα προκύψουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία για τους μήνες που δεν λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα έσοδα της ΔΕΗ, άλλων ΑΕ και Οργανισμών, καθώς και των Ασφαλιστικών Φορέων. Η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί μέσω της αποπληρωμής κι άλλων πιστωτών, θα δράσει ενισχυτικά προς την τόνωση της αγοραστικής δύναμης γενικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης καλεί επίσης τους υπουργούς να υιοθετήσουν την πρόταση για παροχή κινήτρων με στόχο την ψυχολογική και ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς και τόνωση της καταναλωτικής δραστηριότητας με την οργάνωση ειδικής εκπτωτικής περιόδου, μετά την άρση των περιορισμών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Εύοσμου προτείνει να ισχύσουν μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές που θα αποτελέσουν ισχυρό δέλεαρ για τους καταναλωτές από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, κάτι σαν μια παρατεταμένη χρονικά «Black Friday».

«Είναι κρίσιμο, μέτρα αυτής της μορφής να υλοποιηθούν άμεσα και οι ειδικές πλατφόρμες για την αναγραφή των έως τώρα οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων να δημιουργηθούν πριν δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Οι όποιες καθυστερήσεις, θα επιβαρύνουν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις και όποιες ρυθμίσεις γίνουν στη συνέχεια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικές», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

 

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων

Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2

ΕΝΟΙΚΙΑ

100%

40%

ΡΕΥΜΑ

100%

40%

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

100%

40%

ΝΕΡΟ

100%

40%

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

100%

40%

ΜΙΣΘΟΙ

100%

40%

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

100%

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ

100%

40%

 

 

Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων

Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 4

ΕΠΙΤΑΓΕΣ

100%

50%

ΔΑΝΕΙΑ (δόσεις, τόκοι κ.λ.π.)

100%

50%