Skip to main content

Bloomberg: Εκτοξεύονται οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας

Η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε μεγάλη ενεργειακή κρίση και παράλληλα βιώνει μια πρωτοφανή κλιματική κρίση με δυσοίωνες προβλέψεις για τον χειμώνα

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αυξάνονται, καθώς ένα θερμό καλοκαίρι ενισχύει τη ζήτηση, ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν περιορισμένες, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Το επίκεντρο μετατοπίζεται επίσης στο πώς η περιοχή θα αντέξει τα σοκ της ζήτησης το χειμώνα.

Οι τιμές του άνθρακα εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καίνε όλο και περισσότερο το καύσιμο για να καλύψουν τα κενά που αφήνει η μειωμένη παροχή φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Οι τιμές φυσικού αερίου πραγματοποιούν έντονες διακυμάνσεις, σημειώνοντας άνοδο έως και 5,1% αφού έκλεισαν κοντά σε νέο ρεκόρ την Τρίτη.

Η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε μια ενεργειακή κρίση που πυροδοτείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους βασικούς ποταμούς της και την ανάκαμψη από την παγκόσμια πανδημία. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών και τον κίνδυνο ύφεσης, ενώ οι κυβερνήσεις κάνουν πίσω από τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να βγάλουν τον ερχόμενο χειμώνα.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σημαίνει ότι "θα δούμε κάποια απότομη συρρίκνωση στις ευρωπαϊκές οικονομίες", δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg η Amrita Sen, διευθύντρια ερευνών και συνιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο. Παρόλο που πολλές βιομηχανίες περιορίζουν το φυσικό αέριο και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, το βάρος των υψηλών τιμών είναι "τεράστιο", δήλωσε η ίδια.

Η στάθμη του ποταμού Ρήνου έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω του ιδιαίτερα θερμού και ξηρού καιρού, δυσχεραίνοντας τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κάποια ανακούφιση, καθώς το νερό σε ένα βασικό σημείο πρόκειται να αυξηθεί πάνω από ένα κρίσιμο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE, η οποία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 12 δισ. ευρώ την Τετάρτη, έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι μπορεί να μην έχει αρκετό άνθρακα για να λειτουργήσει πλήρως τα εργοστάσιά της, εάν επιδεινωθεί η κρίση του Ρήνου.

"Στην Ευρώπη, ο αγώνας για εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο διατηρεί τον άνθρακα σε υψηλά επίπεδα" και τις τιμές του φυσικού αερίου πάνω από το επίπεδο των 200 ευρώ, δήλωσε ο Christopher Ward, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Britannia Global Markets Ltd. "Οι ανησυχίες για τη ζήτηση και οι φόβοι για την ύφεση συνεχίζουν να ταλανίζουν όλη την αγορά".

Ανακούφιση από την αποθήκευση

Οι ανησυχίες αντισταθμίζονται εν μέρει από τις αποθήκες σε όλη την Ευρώπη που συνεχίζουν να αναπληρώνονται σύμφωνα με τον μέσο όρο της πενταετίας. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι γεμάτα κατά 75% και η Γερμανία έχει επιτύχει έναν ενδιάμεσο στόχο αναπλήρωσης δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας προειδοποίησε ότι τα αποθέματα θα διαρκέσουν μόνο δυόμισι μήνες αν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή.

Οι υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη βοηθούν στην πλήρωση των αποθεμάτων, αλλά ακόμη και αυτό γίνεται τώρα πιο ακριβό, καθώς οι Ασιάτες εισαγωγείς αγοράζουν πιο επιθετικά για να καλύψουν τη δική τους ζήτηση και να αποθηκεύσουν για το χειμώνα.

Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος κυμαίνεται πάνω από 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι τιμές είναι περίπου έξι φορές υψηλότερες από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα από την ενεργειακή κρίση λόγω της παραδοσιακά μεγάλης εξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες. Η κυβέρνηση προέτρεψε σε μείωση της κατανάλωσης, προειδοποίησε για δελτία και αυτή την εβδομάδα επέβαλε εισφορά στη χρήση φυσικού αερίου. Σπεύδει επίσης να δημιουργήσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα πλήγματα αυξάνονται συνεχώς. Η Uniper, η οποία διασώθηκε με κυβερνητική διάσωση τον περασμένο μήνα, αναμένει αρνητικά κέρδη για το σύνολο του έτους, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να καλύψει τα κενά εφοδιασμού που αφήνει η Ρωσία. Η Nyrstar του ομίλου Trafigura ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει την παραγωγή σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργεία ψευδαργύρου στην Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση. Άλλα εργοστάσια που παράγουν τα πάντα, από λιπάσματα έως αλουμίνιο, έχουν επίσης πληγεί.

Πηγή: capital.gr