Skip to main content

Bloomberg για Τσίπρα: Εξπέρ αντιστροφής δημοψηφισμάτων

«Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα», τονίζει ο αρθρογράφος του δικτύου.

Με αιχμηρό τρόπο χαρακτηρίζει το Bloomberg τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί ακόμα και τώρα, παραλληλίζοντας το με την ουσιαστική αντιστροφή του δημοψηφίσματος στη χώρα μας το 2015.

Το ενημερωτικό δίκτυο μάλιστα χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα ως «εξπέρ» στην αντιστροφή των δημοψηφισμάτων ενώ αναφέρει τη δήλωση του ότι εάν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει τη συμφωνία απόσυρσης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει ευρωεκλογές.

"Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για τον Brexit", δήλωσε ο Τσίπρας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της παρέμβασής του που μοιράζονται διπλωμάτες εξοικειωμένοι με το θέμα. Στη συνέχεια τους ζήτησε να εξετάσουν εάν η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή τη δυνατότητα.

«Ο Τσίπρας ξέρει κάνα δυο πραγματάκια σχετικά με την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε δημοψηφίσματα. Ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για μια συμφωνία που προσέφεραν στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι της το 2015 και στη συνέχεια διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον της. Όταν όμως κέρδισε το δημοψήφισμα ανέκρουσε πρύμναν και τελικά αποδέχτηκε τη συμφωνία σε μια ολονύχτια σύνοδο στις Βρυξέλλες», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

«Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριξε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει μια ανταρσία από τους βουλευτές του, οι οποίοι ψήφισαν εναντίον της στο Κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη, και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση της συζήτησης», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg.

«Ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τους 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα για ακύρωση του Brexit. Κατά ειρωνικό τρόπο, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υποστηρικτές της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο αντίστοιχο του βρετανικού "remoaners"», καταλήγει το δημοσίευμα.