Skip to main content

Bloomberg: H κυβέρνηση έχει σχέδιο bad bank για τα κόκκινα δάνεια

Το πλάνο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια αποκαλύπτει η αμερικανική οικονομική ιστοσελίδα. Σχέδιο για δημιουργία bad bank.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει «κακή τράπεζα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αποκαλύπτει ο Bloomberg.

Οι τράπεζες θα «ξεφορτώνουν» κάποια από τα επισφαλή δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs) για να τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους - Τα SPVs στη συνέχεια θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος, και θα τα πουλάνε στους επενδυτές.

Eξετάζεται λοιπόν ένα σχέδιο για να βοηθηθούν οι τράπεζες, ώστε να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τον ισολογισμό τους, πιθανόν συμπεριλαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον πιεζόμενο κλάδο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των πραγμάτων.

Το σχέδιο έχει ομοιότητες με κινήσεις που είχε κάνει η Ιταλία για τη σταθεροποίηση του δικού της τραπεζικού τομέα. Μία πηγή ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων ως και 15 δισ ευρώ από ένα συνολικό βάρος 88,6 δισ ευρώ που είχαν ανακοινώσει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το τέλος Ιουνίου.«Η πρόταση για κρατικές εγγυήσεις που προτείνονται στην Ελλάδα δείχνουν αρκετά όμοιες με αυτές που πετυχημένα εφαρμόστηκαν στην Ιταλία», σχολιάζει ο Massimo Famularo, μέλος του ΔΣ της Frontis NPL, μία εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Τα ομόλογα θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμα, βοηθώντας στην εμβάθυνση της αγοράς μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως το ΤΧΣ, που κατέχει μερίδια στο σύνολο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, είναι ήδη σε συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με τον SSM προκειμένου για την πιθανότητα παροχής μίας νέας κρατικής βοήθειας.

Το σχέδιο είχε απορριφθεί παλαιότερα

Αν και η δημιουργία της αποκαλούμενης bad bank είχε εξεταστεί και απορριφθεί απ' τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας στο παρελθόν, τέτοιες ρυθμίσεις ενεργοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Η νέα προσπάθεια ενεργοποίησης του μέτρου προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το μεταμνημονιακό κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Ελλάδα αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί νέας κρατικής βοήθειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.