Skip to main content

Bloomberg: Προοπτικές αρνητικών επιτοκίων για την Ελλάδα!

Προοπτικές διαμόρφωσης μηδενικών ή ακόμη και αρνητικών επιτοκίων στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας βλέπει σε άρθρο του το Bloomberg.

Για προπτικές διαμόρφωσης μηδενικών ή ακόμη και αρνητικών επιτοκίων στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας κάνει λόγο άρθρο του Bloomberg. «Οι αποδόσεις 0.93% που σημειώνει το δεκαετές ομόλογο θα μπορούσαν να πέσουν στο μηδέν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί μέσα στη χρονιά, αλλά μην είστε και σίγουροι», αναφέρει.

«Aπό τα ύψη της στρατόσφαιρας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε ποσοστά λίγο πάνω από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει:

«Τώρα, οι επενδυτές αρχίζουν να σκέπτονται το μέχρι πρότινος αδιανόητο: μια μηδενική απόδοση, ή ίσως ακόμα και μία αρνητική απόδοση, δηλαδή το να πληρώνουν για να αποκτήσουν τίτλους του πιο επικίνδυνου κράτους της ευρωζώνης. Όσοι ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν σε πτώχευση της Ελλάδας αποτελούν εδώ  και καιρό παρελθόν.  Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή την τελευταία χρονιά, αποδίδοντας περίπου το 30% στους επενδυτές που θέλησαν να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας και διψούσαν για αποδόσεις. Παρότι τα ομόλογά της εξακολουθούν να διαβαθμίζονται ως «σκουπίδια»  και από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται μόνο άνοδο για να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και να αποκτήσει πρόσβαση στο -πολλών τρισεκατομμυρίων πρόγραμμα αγοράς ομολόγων  της ΕΚΤ».

Στο μηδέν

«Εάν αυτό συμβεί», σημειώνει το Bloomberg, «τότε, οι αποδόσεις 0.93% που σημειώνει το δεκαετές ομόλογο θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί μέσα στη χρονιά, αλλά μην είστε και σίγουροι».

Υπάρχουν όμως παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, όπως οι μετοχές, που κάνουν ράλι όταν συγκυρίες τις ευνοούν και προχωρούν σε sell off όταν το οικονομικό κλίμα μεταβάλλεται.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια, με αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 2% για το 2019, καθώς και επιτυχία στον περιορισμό του χρέους, το οποίο βρίσκεται στο 185% του ΑΕΠ. Αυτό εντυπώθηκε και στην αγορά ομολόγων, με την πώληση κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση τον Οκτώβριο και την πρώτη έκδοση δεκαπενταετών ομολόγων σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία τον Ιανουάριο.

Ο Russel Silberston, διευθυντής χρηματιστηριακών συναλλαγών της Investec Asset Management, επισημαίνει ότι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι η απόσταση των 135 μονάδων βάσης θα μπορούσε να περιοριστεί. «Αν φθάσουν στο 0%, το spread θα είναι πέρα από τα χαμηλά όλων των εποχών», κατέληξε.