Skip to main content

Bloomberg: Στο 100% οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ

Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης.

Βέβαιη είναι η ύφεση στις ΗΠΑ μέσα τους επόμενους 12 μήνες σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Bloomberg Economics, ένα πλήγμα στα οικονομικά σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Τα τελευταία μοντέλα πιθανότητας ύφεσης από τους οικονομολόγους του Bloomberg Anna Wong και Eliza Winger προβλέπουν υψηλότερη πιθανότητα ύφεσης σε όλα τα χρονικά πλαίσια, με την εκτίμηση 12 μηνών για ύφεση έως τον Οκτώβριο του 2023 να φτάνει στο 100%, από 65% για την αντίστοιχη περίοδο στην προηγούμενη ενημέρωση. 

Η πρόβλεψη θα είναι κακά μαντάτα για τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση και ότι οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν «πολύ ήπια», καθώς επιδιώκει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή βάση υπό τη διακυβέρνησή του.

Ωστόσο, οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, ο επίμονος πληθωρισμός και οι προσδοκίες μιας επιθετικής νομισματικής πολιτικής από μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αυξάνουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης.

Οι προβλέψεις παρέχουν μια έντονη αντίθεση με τον αισιόδοξο τόνο του Μπάιντεν. Ο πρόεδρος έχει επικεντρωθεί στην ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας καθώς κάνει εκστρατεία για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν τις πλειοψηφίες τους στη Βουλή και τη Γερουσία στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες από τώρα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ο οποίος κυμάνθηκε κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, οδήγησε προς τα κάτω τις προοπτικές των Δημοκρατικών σε εκλογές όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα των ψηφοφόρων.

Ενώ η πιθανότητα ύφεσης εντός 12 μηνών έχει φτάσει στο 100% σύμφωνα με το μοντέλο, οι πιθανότητες ύφεσης να χτυπήσει νωρίτερα είναι επίσης αυξημένες. Το μοντέλο προβλέπει την πιθανότητα ύφεσης εντός 11 μηνών στο 73%, από 30%, και η πιθανότητα 10 μηνών αυξήθηκε στο 25% από 0%.

Πηγή: naftemporiki, Bloomberg